Powered by

Ρεκόρ 40 ετών για την ανεργία στην Ιταλία

Ο δείκτης ανεργίας της Ιταλίας, ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, σημείωσε περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στο 13%, καθώς χάθηκαν 39.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια του μήνα, για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Istat. Τον Ιανουάριο ο δείκτης της ανεργίας διαμορφωνόταν στο 12,9% και τον Φεβρουάριο του 2013 στο 11,9%.

Ενώ η ιταλική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τη σωρευτική συρρίκνωση του 9% από τις αρχές του 2009, η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από εξαγωγείς που εστιάζουν στην τόνωση της παραγωγικότητας, υποδηλώνοντας ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πάρει καιρό.

Η ιταλική οικονομία θα πρέπει να εμφανίσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% μέχρι το 2020 για να οδηγήσει το ποσοστό της ανεργίας ξανά πίσω στο 8%, σύμφωνα με το κρατικό think tank CNEL. Το ποσοστό απασχόλησης, υποχώρησε στο 55,2% από το 56% πριν από ένα χρόνο, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 9% στα 3,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Istat.

Η ανεργία στους νέους 15-24, υποχώρησε ελαφρώς στο 42,3% τον Φεβρουάριο. Οι νέοι έχασαν 13.000 θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο και 107.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αγορά εργασίας της Ιταλίας διέρχεται μια ευρεία κοινωνική κρίση, καθώς οι άνδρες είναι αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την απώλεια θέσεων εργασίας. Περίπου 65.000 θέσεις εργασίας για άνδρες σε ηλικία εργασίας χάθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ αντίθετα οι γυναίκες κέρδισαν 26.000 θέσεις, σύμφωνα με την Istat.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί 10 δισ. ευρώ σε φορολοαπαλλαγές για τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα σε μια προσπάθεια να τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη ζήτηση των νοικοκυριών. Τον προηγούμενο μήνα κατέστη επίσης δυνατή η παράταση των προσωρινών συμβολαίων μέχρι τριετίας.

Ωστόσο, ενεργείς εργασιακές πολιτικές με στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν εργασία, παραμένει το αδύνατο σημείο της Ιταλίας, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρές και διοικούνται από οικογένειες.

Η Ιταλία δαπάνησε 500 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο για την αγορά εργασίας, σε σχέση με τα 9 δισ. ευρώ στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Isfol, μιας κρατικής υπηρεσίας που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, με τους σχεδόν 900 εργαζόμενούς της να διεξάγουν έρευνες για την αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026
UBS: Η επενδυτική στρατηγική για τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν-Τραμπ για δασμούς… «Θέλουμε μία win-win συμφωνία»
Κάμψη στις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Ανοδική πορεία σε ετήσια βάση
Γερμανία: Ανακάμπτει η βιομηχανία-Αγώνας δρόμου για τους δασμούς Τραμπ
Σουηδία: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού επηρεάζει τη μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο