Powered by

Πως η COSCO έκανε το θαύμα στο λιμάνι Πειραιά

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συνυπάρχουν σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και COSCO δουλεύουν δίπλα-δίπλα στον Πειραιά σταθμούς μειαφόριωσης εμπορευματοκιβωτίων, όχι μόνο με διαφορετικές επιχειρηματικές και πολιτισμικές νοοτροπίες, αλλά και με πολύ διαφορετικής προέλευσης αποτελέσματα.

Η θυγατρική της κινεζικής COSCO στην Ελλάδα, η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.), έχει εκτοξεύσει την κίνηση στους προβλήτες II και III, που η ίδια διαχειρίζεται, ενώ έχει φέρει στο λιμάνι κολοσσούς όπως τη ZTE Corporation, τη Huawey και τη Hewlett-Packard, οι οποίοι όχι μόνο εγκαθιστούν εδώ τα ευρωπαϊκά κέντρα διανομής τους, αλλά και δρομολογούν μεσοπρόθεσμα τη δημιουργία κέντρων συναρμολόγησης τελικών προϊόντων τους.

Η δραστηριότητα αυτή έχει αναστήσει και το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ, πάνω από όλα, έχει βάλει στον χάρτη και πάλι τον Πειραιά ως πύλη της Ευρώπης για τις προερχόμενες από την Ασία εισαγωγές και εμπόριο.

Την ίδια ώρα, τα μεγέθη του ΟΛΠ σε επίπεδο κίνησης εμφανίζονται στάσιμα ή και συρρικνούμενα. Στην ετήσια έκθεση της ΟΛΠ Α.Ε., που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, γίνεται σαφές ότι η κινεζική εταιρεία απέδωσε, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, έσοδα ύψους 34,33 εκατ. ευρώ στην ελληνική εισηγμένη, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη και πολύ υψηλότερα από το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα, βοηθώντας, έτσι, την ΟΛΠ να εμφανίσει καθαρά κέρδη της τάξης των 8,045 εκατ. ευρώ.

Η συνύπαρξη των δύο κόσμων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποτυπώνεται όχι μόνο στις δραστηριότητες των εταιρειών, αλλά και στη φιλοσοφία των επικεφαλής τους.

Fu Cheng Qiu, διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ Α.Ε.: «Θα γίνουμε κορυφαίο εμπορευματικό κέντρο»

Η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) ξεκίνησε τις δραστηριότητες της την 1 η Οκτωβρίου 2009 και έχει σκοπό να μετατραπεί στον πρώτο μεγάλης κλίμακας τερματικό σταθμό στη Μεσόγειο. «Με συστηματική προσπάθεια, είμαι σίγουρος ότι θα μετατρέψω την εταιρεία σε κορυφαίο εμπορευματικό κέντρο στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο επικεφαλής της κινεζικής θυγατρικής, captain Fu Cheng Qiu. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Έτρεξε τους δύο προβλήτες με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 32% κατά τους πρώτους μήνες του 2014, μετά το + 19,5% για ολόκληρο το 2013 και το +77,4% για το 2012.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ΣΕΠ διακίνησε στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ 464,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, ενώ πέρυσι διαχειρίστηκε 2,51 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Παράλληλα, εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών στον Πειραιά της τάξης του 1 5,3%, στα 155,43 εκατ. δολάρια (1 1 2,6 εκατ. ευρώ), πέρυσι, και ενίσχυση της κερδοφορίας της κατά 16%, στα 23,05 εκατομμύρια δολάρια, «παρά την αύξηση της φορολογικής της επιβάρυνσης», όπως η -εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ- μητρική COSCO Pacific.

Σημειώνει, δε, πως αναμένει περαιτέρω ενδυνάμωση των μεγεθών της με τη λειτουργία και νέας θέσης πλεύρισης ποντοπόρων στον ήδη υπάρχοντα εν λειτουργία από το καλοκαίρι του 2013 προβλήτα ΙΙΙ.

Σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ανάπτυξης εντάσσεται, άλλωστε, και η επιμονή τους στη νέα επένδυση των 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, η συμφωνία για την οποία (φιλικός διακανονισμός) έχει συναντήσει τις γνωστές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επένδυση που κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ΣΕΠ λειτουργεί ήδη στα όρια που της επιτρέπει η υπάρχουσα δυναμικότητα των υποδομών. Η ΣΕΠ αναμένεται τώρα να εμφανιστεί στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε., με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος της 28ης Απριλίου να πλησιάζει.

Για την ιδιωτικοποίηση έχουν διατυπώσει ενδιαφέρον, επίσης, κοινοπραξία νεοζηλανδικών συμφερόντων της Morrison & Co. με την ICM Limited και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι RZhD. Με βάση μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (σε 4,7 εκατ. το 201 5, από 3 εκατ. το 2012) μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία επιπλέον έσοδα της τάξης των 0,9 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας.

Γιώργος Ανωμερίτης, διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε.: «Ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι δημόσιας εξουσίας»

Συνεπής πολέμιος της πώλησης μετοχών και υπέρμαχος των επιμέρους παραχωρήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης, δηλώνει πως «το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα λιμάνι δημόσιας εξουσίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας», ενώ έχει αντιπροτείνει στην ιδιωτικοποίηση τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του ΟΛΠ, αλλά και του ΟΛΘ και παράλληλα placements ποσοστού μειοψηφίας με στόχο έσοδα 500 εκατ.

Ανακοίνωσε προ ημερών αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 2%, από 1 06.592.452 ευρώ το 2012 σε 1 08 εκατ. ευρώ το 2013, και κέρδη μετά από φόρους 8.045.245 ευρώ, έναντι 7.177.370 ευρώ του 2012, αυξημένα κατά 12,1 %. Μέσα στις πωλήσεις του, όμως, περιλαμβάνει τα 34,3 εκατ. που έλαβε ως αντίτιμο από την COSCO. Σε επίπεδο επιμέρους δραστηριοτήτων, στον προβλήτα Ι, που διαχειρίζεται ο ίδιος ο ΟΛΠ, η διακίνηση το 2013 σημείωσε οριακή μόλις άνοδο 2,9%, και συγκεκριμένα στα 644.055 teu, έναντι 625.914 το 2012.

Όμως, ο σταθμός διακίνησης οχημάτων είδε μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων πέρυσι 2,20% και η διακίνηση επιβατών εσωτερικού-εξωτερικού (κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα) μείωση 1,75%. Ο ΟΛΠ έχει ήδη από καιρό εν μέρει αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2003, ενώ στο μετοχικό του κεφάλαιο συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 25%. Το 2008 παραχωρήθηκαν στην COSCO σημαντικά τμήματα του λιμένα (προβλήτας ΙΙ και ανατολική πλευρά προβλήτα 111), που αποτελούν το 75% της συνολικής εκτιμώμενης αξίας του ΟΛΠ, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ. Από τα έσοδα αυτά, που τα τελευταία έτη βαίνουν αυξανόμενα, σημειώνει ανάπτυξη, αναφέρουν οι αναλυτές. Καρπώνεται, δε, τα οφέλη της κίνησης αυτής, καθώς η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά στην COSCO, σύμφωνα με τον βασικό μέτοχό του ΤΑΙΠΕΔ, συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη του Πειραιά, «αφού από την 11 η θέση κατάταξης στην περιοχή της Μεσογείου έχει ανέβει στη 3 η, ενώ μέχρι το 2016 αναμένεται να καταλάβει την πρώτη».

Η ανέλιξη αυτή αναβαθμίζει τη γεωοικονομική και γεωπολιτική θέση της χώρας, ενώ δημιουργεί βιώσιμες και αξιοκρατικές θέσεις εργασίας, καθώς και ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα, συμπληρώνει το ΤΑΙΠΕΔ. Η σκοπούμενη περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα