EY: Σε καλό δρόμο για Solvency II οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές

  • Ανάλογος με τον Ευρωπαϊκό, ο βαθμός ετοιμότητας των Κυπριακών ασφαλιστικών εταιρειών
  • Σημαντικότερη πρόκληση η ικανοποίηση των απαιτήσεων του Πυλώνα 3
  • Ισχυρότερη στήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες  


Το 80% περίπου των Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Solvency II πριν από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ European Solvency II 2014. Η έρευνα διεξήχθη το φθινόπωρο του 2013 μεταξύ στελεχών που εκπροσωπούν πάνω από 170 ασφαλιστικές εταιρείες και καλύπτει 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των  μεγαλύτερων ασφαλιστικών αγορών της Ευρώπης.

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εφαρμογή της Οδηγίας Solvency II μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε λήγει η προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλισθεί ότι οι εταιρείες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προκύπτουν και από τους τρεις Πυλώνες της Οδηγίας. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πυλώνα 1 (ο οποίος αφορά στον ισολογισμό των ασφαλιστικών εταιρειών) και την εκπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων  του Πυλώνα 2 (αφορά κυρίως σε ποιοτικές εποπτικές απαιτήσεις), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Πυλώνα 3 (απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και γνωστοποιήσεων στις εποπτικές αρχές) ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.   

Σε ανάλογο επίπεδο ετοιμότητας με την ευρωπαϊκή αγορά, βρίσκεται η κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία. Το μέλος του διοικητικό συμβουλίου της ΕΥ Κύπρου και επικεφαλής του τομέα της παροχής υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες Ειρήνη Ψάλτη, αναφέρει ότι «η κυπριακή αγορά βρίσκεται γενικά σε παρόμοιο επίπεδο ετοιμότητας με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής των ενδιάμεσων οδηγιών όπως αυτές εκδόθηκαν από την EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) το τελευταίο τρίμηνο του 2013». Κατά την κ. Ψάλτη, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την αγορά στην παρούσα φάση «είναι η πρακτική εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, που αναμένεται να αποτελέσει θέμα διεργασιών και συνεννόησης μεταξύ του γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων και των εταιριών κατά τους επόμενους μήνες».

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ European Solvency II 2014, έχουν ως ακολούθως:

•    Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκπέμπουν ένα ισχυρό, κοινό μήνυμα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας στη διαχείριση των κινδύνων, τους ελέγχους, το προσωπικό και τα συστήματα.
•    Οι προκλήσεις που αφορούν την υποβολή στοιχείων και εκθέσεων στις εποπτικές Αρχές και την εξασφάλιση αξιόπιστων στοιχείων και τεχνολογίας πληροφοριών (ΙΤ) παραμένουν πολύ σημαντικές, ενώ πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να ετοιμάζονται σε σχέση με στους δύο αυτούς τομείς.
•    Η ετοιμότητα για τον Πυλώνα 3 παραμένει σχετικά χαμηλή και απαιτείται η ανάληψη δράσης από τις εταιρείες για να ανταποκριθούν εγκαίρως στις σχετικές απαιτήσεις.
•    Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι ικανοποιημένες με το επίπεδο της υποστήριξης που λαμβάνουν από τις ρυθμιστικές αρχές ως προς την παροχή έγκαιρων απαντήσεων αλλά και την ερμηνεία και επεξήγηση των νέων ρυθμίσεων.
•    Η αυτοματοποίηση των πολλών δραστηριοτήτων διαχείρισης κινδύνου, ιδιαίτερα της υποβολής εκθέσεων, παραμένει σχετικά χαμηλή. Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν τα σχέδιά τους, αναμένεται ότι η προσοχή θα εστιαστεί σε αυτόν τον τομέα.
•    Οι απαιτήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών εταιρειών  ολοένα και αυξάνονται.
•    Οι εταιρείες αρχίζουν να επενδύουν σημαντικά στην κατανόηση του πώς θα διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους στο πλαίσιο της Οδηγίας Solvency II, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για το νέο καθεστώς.
 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο