Powered by

Τι σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Πανηγυρικές δηλώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ακολούθησαν το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας κρατικών ομόλογων, μετά από τέσσερα χρόνια. Τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, με επιτόκιο 4,95%.

Θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών. Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, τώρα, είναι να συμπιεστεί προς τα κάτω το σύνολο του ελληνικού δανεισμού, αρχής γενομένης από τις τράπεζες.

«Για την μετέπειτα πορεία μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και να δώσουμε προοπτική, ευημερία και ελπίδα στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες τις συνέπειες της κρίσης και της προσαρμογής».

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων αγόρασαν τα 5ετή ομόλογα δεν είναι κερδοσκόποι, αλλά θεσμικοί επενδυτές, με μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων.

Η αναλύτρια αγορών Σάρα Χιούιν σημειώνει: «Η Ελλάδα συνεχίζει να βασίζεται στη στήριξη της τρόικα, πρόσφατα έλαβε την τελευταία δόση, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της το κρατά ο επίσημος τομέας, υπάρχει ακόμα ερωτηματικό αν αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε κάποια φάση»

Στις Βρυξέλλες, μετά τα συγχαρητήρια άρχισαν οι προειδοποιήσεις. «Για να επιτευχθεί η βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυστηρά η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Siim Kallas.

Η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ των διεθνών αγορών. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς θα περάσει η επιτυχία αυτή στην πραγματική οικονομία, ώστε η χώρα να αφήσει πίσω της την κρίση χρέους. Η δημοσιονομική εξυγίανση άνοιξε το δρόμο για τις αγορές, πρέπει όμως να συνοδευτεί από ανάπτυξη για να μπει τέλος και στην κοινωνική κρίση.

Η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει σύντομα στις αγορές, με εκδόσεις είτε εντόκων 12μηνης διάρκειας, είτε ενός 3ετούς ομολόγου. Η συγκυρία, άλλωστε, δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Στην άφθονη ρευστότητα, λόγω των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων, που χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές και έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχει προστεθεί η προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα εγκαινιάσει, στο μέλλον, ένα πρόγραμμα αγοράς «ενεργητικού», όπως έκανε η Fed, για να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου θα ευνοηθούν από αυξημένη ζήτησης.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα