Powered by

Μέρκελ: Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ευκαιρίες, και εγώ είμαι εδώ σήμερα να ακούσω τις ανησυχίες σας, να ρίξω μια ματιά, να δω την πρόοδό σας, να μιλήσω με σας και να ακούσω τα προβλήματά σας». Με αυτά τα απλά λόγια η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, αυτοπαρουσιάστηκε σε νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας, που ήταν οι πρώτοι που την είδαν και την άκουσαν κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
 
Μαζί της στο φόρουμ «νέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας», που οργανώθηκε επί τούτου εν όψει της σημερινής έλευσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ήταν και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι δυο τους θα τα πουν κατ’ ιδίαν γύρω στις 5.30 μμ στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και θα ακολουθήσουν δηλώσεις σε εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Η κ. Μέρκελ, που δεν είναι πολύ του πρωτοκόλλου και ζήτησε η ίδια η επίσκεψή της να συμπεριλάβει συνάντησή της με νέους ανθρώπους που, όπως λέει, μπορούν να βοηθήσουν να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης, ήταν φειδωλή στα λόγια της προς αυτούς, και περισσότερο ήθελε να ακούσει και να καταγράψει τις δικές τους απόψεις.

Αναφέρθηκε, πάντως, στους παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία, όπου, κατά τα λεγόμενά της, ένας νέος επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες μπορεί να ακολουθήσει «καινούργιους δρόμους» και, εκμεταλλευόμενος και το Διαδίκτυο, «να προσεγγίσει και  νέες αγορές».

Δεσμεύτηκε ότι από κοινού Ελλάδα και Γερμανία «θα στηρίξουν αυτές τις επιχειρηματικές προσπάθειες». Όπως μετέδωσε το πρωί το ΚΥΠΕ, θα συσταθεί ένα κοινό «Επενδυτικό Ταμείο», στο οποίο η Γερμανία είναι έτοιμη να βάλει δικά της χρήματα, ακριβώς για να βοηθηθούν επιχειρηματίες που θα θελήσουν να υλοποιήσουν καλές επενδυτικές τους ιδέες.
 
Στο τέλος της σύντομης ομιλίας της, και αφού στο μεταξύ είδε κατ’ ιδίαν τους παρευρισκόμενους νέους επιχειρηματίες, πληροφορήθηκε για τις δραστηριότητές τους και άκουσε τις απόψεις τους, έκλεισε αστειευόμενη λέγοντας ότι «κάποιοι φίλοι σας μπορεί να μην σας κάνουν πια παρέα αν τους πείτε ότι βρεθήκατε με την Καγκελάριο, αλλά εξηγήστε τους ότι απλά συζητήσαμε».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού επισήμανε και αυτός ότι «η χώρα μας διαθέτει έμψυχο δυναμικό πολύ μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας», τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας», είπε στους συμμετέχοντες στο φόρουμ.
 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα