Powered by

Gazprom: Το υπερόπλο του Πούτιν

Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Gazprom πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (3/3), στο Λονδίνο. Εκεί η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον, εκτιμώντας ότι το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά όχι απλά δε θα συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

 Η Gazprom προμηθεύει το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ουκρανία και το 30% του αερίου που καταναλώνει, συνολικά, η Ευρώπη. Από τις ποσότητες που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά, οι μισές περνάνε από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Πούτιν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με κλείσιμο της κάνουλας, ωστόσο το μαχαίρι είναι δίκοπο.

 Η Ρωσία εισπράττει, με τους σημερινούς ρυθμούς παράδοσης, πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, κάθε μέρα, από την Ευρώπη, μόνο για το αέριο.

Επίσης, ο μαλακός χειμώνας έχει αφήσει αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, και με την άνοιξη προ των πυλών, οι ευρωπαϊκές αντοχές είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζεται ότι η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην Ευρώπη, έχει αποθέματα για δύο μήνες.

Αντίθετα, η Ρωσία μπορεί να πιέσει με ευκολία την Ουκρανία: η Gazprom υποστηρίζει ότι της χρωστάει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και προειδοποιεί για ακύρωση της έκπτωσης που έδωσε στην Ουκρανία, το Δεκέμβριο.

Σε αντάλλαγμα για την ακύρωση υπογραφής της συμφωνίας με την Ε.Ε., η Gazprom «έριξε» την τιμή από $400 για τα 1.000 κυβικά μέτρα σε $268,50.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη