Η γραφειοκρατία σκοτώνει την οικονομική ανάπτυξη

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις και ολιγωρία

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2014», που παρουσίασε πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μεγάλης μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου για τα προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλανίζουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα στη χώρα μας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για ανάκαμψη της οικονομίας μας και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία αξιολογεί τον βαθμό ευκολίας για την έναρξη εργασιών και λειτουργία μίας επιχείρησης σε κάθε χώρα, η Κύπρος καταλαμβάνει στη γενική κατάταξη την 39η θέση σε σύνολο 189 χωρών, ενώ βασικοί ανταγωνιστικοί μας προορισμοί όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, βρίσκονται στη 15η, 28η και 30η θέση αντίστοιχα.

Στο σύνολο των δέκα δεικτών της Έκθεσης, η Κύπρος βελτίωσε την κατάταξή της μόλις σε τρεις δείκτες, διατήρησε τη βαθμολογία της σε ένα, ενώ υποχώρησε σε έξι.  Στον τομέα της εγγραφής περιουσίας η χώρα μας καταλαμβάνει την 103η θέση και στον τομέα των οικοδομικών αδειών την 108η. Όσον αφορά τον δείκτη εφαρμογής συμβολαίων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο διαχρονικό αγκάθι για τη χώρα μας, η Κύπρος φέτος υποχώρησε περαιτέρω στη 110η θέση. Επιπλέον, στο δείκτη εγγραφής ή μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, η Κύπρος βρίσκεται -πολύ πίσω σε σχέση με ανταγωνιστικούς της προορισμούς- στην 103η θέση. Για την εγγραφή ακινήτου στη Σιγκαπούρη χρειάζονται 5 διαδικασίες, 5,5 μέρες και το κόστος βρίσκεται στο 2,9%, ενώ στην Κύπρο παραμένουν 6 διαφορετικές διαδικασίες, 28 μέρες και το κόστος στο 3%. Στον δε δείκτη εγγραφής μιας επιχείρησης η Κύπρος υποχώρησε περαιτέρω στην 44η θέση.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης είναι σημαντικά και πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Κάποια προβλήματα δεν είναι σημερινά, χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Και η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας δεν μας αφήνει περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις ή ολιγωρία. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

Αν μας διδάσκει κάτι η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα φέρει την ανάπτυξη, ούτε θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Ο ρόλος του είναι να συμβάλει στη μείωση των εμποδίων που καθυστερούν ή/και καθηλώνουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να διασφαλίσει ότι η κρατική μηχανή συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και προσφέρει σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες τα κίνητρα που θα αντισταθμίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στην κυπριακή οικονομία.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος. Σε πολλές περιπτώσεις οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι επαχθείς όροι οδήγησαν ξένους επενδυτές να αναζητούν άλλους, πιο φιλικούς προς την επιχειρηματικότητα, προορισμούς.

Αυτό που χρειάζεται είναι τόλμη, αποφασιστικότητα και διάθεση για αλλαγή. Πάνω απ’ όλα, εκείνο που χρειάζεται είναι ανοικτό πνεύμα και παραμερισμός, από όλους τους εμπλεκομένους, των όποιων σκοπιμοτήτων και προσωπικών στοχεύσεων.
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης