Powered by

Τα ανοίγματα της Κίνας προς την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφίχθη το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες- τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του-στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του.

Τον Σι και τη σύζυγό του, τη γνωστή τραγουδίστρια Πενγκ Λιγοουάν, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο. Στη συνέχεια ο Σι αναμένεται να γίνει δεκτός με όλες τις τιμές από τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματίλδη στο βασιλικό ανάκτορο, στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Βέλγιο ο Κινέζος πρόεδρος θα εγκαινιάσει το απόγευμα στο ζωολογικό πάρκο του Παϊρί Νταϊζά ένα περίπτερο στο οποίο φιλοξενούνται τα δύο γιγαντιαία πάντα που "δάνεισε" το Πεκίνο στο Βέλγιο για τα επόμενα 15 χρόνια στο πλαίσιο της "διπλωματίας των πάντα". Για πρώτη φορά μάλιστα θα εμφανιστεί στο κοινό η μία από τις δύο αρκουδίστες, ο Χάο Χάο.

Το πρωί της Δευτέρας  ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατόπιν αιτήματός του δεν πρόκειται να δοθεί καμία συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που θα έχει με την ευρωπαϊκή ηγεσία, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα.

Αργά το πρωί της Τρίτης, 1η Απριλίου, ο Σι θα εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας στο Κολέγιο της Ευρώπης όπου εκπαιδεύονται οι υπάλληλοι της ΕΕ, στην Μπριζ.

Στο επίσημο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται επίσης μια επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της Γάνδης που αγοράστηκε το 2010 από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely.

Νωρίτερα το caital.gr μετέδιδε ότι: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ θα χρησιμοποιήσει τη «διπλωματία των πάντα» για να σπάσει ο πάγος και να μαλακώσουν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις σχετικά με την κινεζική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βέλγιο, η οποία ξεκινά την Κυριακή.
 
Ως ο πρώτος κινέζος ηγέτης που θα επισκεφθείτε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που οι Βρυξέλλες απέκτησαν δεσμούς με το Πεκίνο πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο πρόεδρος Σι θα επιδιώξει επίσης να στείλει ένα μήνυμα ότι η Κίνα δεν είναι ένας συγκρουσιακός εταίρος προς την ΕΕ και ότι είναι έτοιμη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών. « Τα κοινά μας συμφέροντα υπερτερούν κατά πολύ των διαφορών μας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, Γιανγκ Γιανγούι. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας» συμπλήρωσε.

Ο Σι θα επισκεφτεί ένα πάρκο άγριας ζωής κοντά στις Βρυξέλλες όπου διαβιούν οι «απεσταλμένοι» της Κίνας, τα δυο πάντα, Χούι Χινγκ και Χάο-Χάο τα οποία το Πεκίνο δάνεισε στο Βέλγιο τον περασμένο μήνα ως μέρος της κινεζικής παράδοσης να χρησιμοποιεί τα πάντα για να καλλιεργεί καλύτερες σχέσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η «διπλωματία των πάντα » θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η ΕΕ και η Κίνα μόλις που απέφυγαν τον εμπορικό πόλεμο και θα βοηθήσει τον πρόεδρο Σι να αντιμετωπίσει τα δύσκολα πολιτικά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της Ουκρανίας.

Στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου της Κίνας είναι η προσπάθεια πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει μια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Για την ΕΕ , η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η διμερείς σχέσεις «ταλαιπωρούνται» από μια σειρά καταστροφικές εμπορικές διαφορές που αφορούν ζητήματα από το χάλυβα έως το κρασί και τους ηλιακούς συσσωρευτές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαίων είναι επιφυλακτικοί. Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι οι περισσότερες από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν αντισταθεί στις κινεζικές πιέσεις να συμπεριληφθεί αναφορά στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου στην κοινή δήλωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας έχουν διπλασιαστεί από το 2003 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα, αλλά οι ευρωπαίοι κατηγορούν τις κινεζικές κρατικές εταιρείες ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες επιδοτήσεις ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ, ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος σε μία «επενδυτική συμφωνία» υπό διαπραγμάτευση, για να καταστεί ευκολότερο για τους ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα.

Η Κίνα είναι επίσης ένας κεντρικός παίκτης στην κρίση της Ουκρανίας . Ενώ το Πεκίνο τηρεί προσεκτική και μάλλον ουδέτερη στάση στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το μέλλον της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να ακούσει τις απόψεις του Σι για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί