Γρηγοριάδης: Ανάπτυξη μέσω επενδυτικών ταμείων

«Με σκοπό την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και διεύρυνση των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στην Κύπρο, αναμένεται στο άμεσο μέλλον η ψήφιση του Νόμου που θα ρυθμίζει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και του τροποποιητικού Νόμου του Χρηματιστηρίου για εισαγωγή διαφόρων τύπων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων στο Χρηματιστήριο» αναφέρει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Η τροποποίηση του Νόμου ετοιμάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) ως μέρος της προσπάθειας για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα επενδυτικά ταμεία.

Οι αρχικές Νομοθεσίες για τα επενδυτικά ταμεία είχαν ετοιμαστεί και κατατεθεί από ειδική ομάδα του CIPA, τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η μία σχετίζεται με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και η άλλη διέπει τα επενδυτικά προϊόντα ΟΣΕΚΑ  καθώς και τους διαχειριστές τους.

Προοπτικές και πλεονεκτήματα της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Γρηγοριάδης ανέλυσε τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου στον τομέα αυτό.
«Μόλις πρόσφατα έχουν υποβληθεί στο Χρηματιστήριο οι πρώτες αιτήσεις για εισαγωγή σε αυτό, Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Τα εν λόγω Αμοιβαία Κεφάλαια είναι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), συμβατικής μορφής. Οι αιτήσεις αφορούν δύο Αμοιβαία Κεφάλαια (Single Schemes)  και ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Umbrella Scheme) με 14 Επενδυτικά Τμήματα (Sub-Funds). Τα Αμοιβαία αυτά Κεφάλαια είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο και έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν για εισαγωγή  των μεριδίων των εν λόγω Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Χρηματιστηρίου κ. Νώντα Μεταξά που αναφέρει ότι τέτοιο θεσμοί πέραν του ότι δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης σε αριθμό επαγγελματιών π.χ. σε λογιστές, δικηγόρους, σύμβουλους-διαχειριστές επενδύσεων και επέκτασης των εργασιών τους, ενισχύουν σημαντικά την τραπεζική δραστηριότητα και γενικά τη θέση της Κύπρου, ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
Με την τωρινή αδυναμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει την οικονομία της Κύπρου η άντληση ξένων και εγχώριων κεφαλαίων μέσω επενδυτικών οργανισμών είναι πιθανώς η μόνη εναλλακτική επιλογή και κυρίως στον τομέα ανάπτυξης γης και μεγάλων έργων όπως τουριστικά θέρετρα, μαρίνες και γήπεδα γκολφ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σημαντικές συναλλαγές στο εξωτερικό έχουν δομηθεί μέσω επενδυτικών κεφαλαίων όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση μεγάλου οργανισμού που κατείχε το ελληνικό κράτος.
Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί μια ανοδική πορεία στη σύσταση επενδυτικών ταμείων κυρίως όσον αφορά επενδύσεις στον τομέα εναλλακτικής ενέργειας και σε χρηματοοικονομικά μέσα στις διεθνές αγορές. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ταμείων που έχουν συσταθεί αυξήθηκε από 61 το 2011 σε 98 τον Μάρτιο του 2014».

Σκοποί του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)

Ο οργανισμός αυτός συστάθηκε για να αναλάβει και να συνεχίσει τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας που λειτουργούσε ως μέρος του CIPA ενώ σκοποί του, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, είναι:
    Η προώθηση και ανάδειξη της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.
    Η προβολή της Κύπρου σε διεθνείς συμπόσια, γεγονότα και η εκπροσώπηση του κλάδου σε οργανισμούς και φορείς
    Η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στα μέλη του μέσω τεχνικών επιτροπών με σκοπό την ανάπτυξη των γνώσεων και η μεταφορά εμπειριών για την επαγγελματική λειτουργία και διαχείριση των ταμείων
•    Η διοργάνωση σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
•    Η διαμόρφωση πολιτικής για συνεχή αναβάθμιση του τομέα μέσω τακτικών συναντήσεων με το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεφαλαιαγορά και άλλους φορείς.

Τα μέλη του συνδέσμου

«Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του CIFΑ όσο και οι εννέα τεχνικές επιτροπές αποτελούνται από συμβούλους και διαχειριστές επενδύσεων, επαγγελματίες από τον τραπεζικό τομέα, λογιστές και δικηγόρους. Τα μέλη του CIFA είναι σήμερα είκοσι πέντε εταιρείες και ογδόντα τρείς επαγγελματίες υπό την προσωπική τους ιδιότητα» σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης ενώ τονίζει ότι μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις μέσω ενημερωτικών δελτίων που εκδίδονται κάθε τρίμηνο.

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο