Λείπουν οι ποινές, χορεύουν οι αρπαχτές

Ο Τζον Χριστουδούλου, ένας αυτοδημιούργητος μεγιστάνας του real estate στο Λονδίνο, έλαβε πρόσφατα το βραβείο "Κύπριος Επιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό" στα IN Business Awards 2013. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μου επανέλαβε πολλές φορές το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ειλικρίνεια σε μια επιχειρηματική σχέση. «Αν είσαι ξεκάθαρος στο τι μπορείς να προσφέρεις και είσαι αξιόπιστος όλο και περισσότεροι θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου. Μόνο έτσι κερδίζεις το σεβασμό», μου είπε.

Το μυαλό μου έτρεξε στον τρόπο που γίνονται οι δουλειές στην Κύπρο. Στην Κύπρο που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να εδραιωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Στην Κύπρο που παρά το περυσινό πλήγμα από τις αποφάσεις του Eurogroup διατηρεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αρκετούς επενδυτές που δεν της γύρισαν την πλάτη. Αλλά και, δυστυχώς, στην Κύπρο που δεν βάζει μυαλό και εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς ένα συγκεκριμένο όραμα και στρατηγικό πλάνο. Που αποζητά το σεβασμό, αλλά στο τέλος επιλέγει τις αρπαχτές. Στην Κύπρο που επιτρέπει παλαιολιθικές πρακτικές να διέπουν νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους, όπως είναι ο Έφορος Εταιρειών. Που επιτρέπει καθυστερήσεις, αδιαφάνεια και χαλαρότητα.

Στην Κύπρο όπου το επίπεδο συμμόρφωσης από τις εταιρείες είναι επιεικώς απαράδεκτο. Από τις 200.000 εταιρείες, που είναι εγγραμμένες, μόνο γύρω στις 50.000 υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους. Σε αντίθεση με χώρες, όπως η Αγγλία, όπου το compliance rate ξεπερνάει το 90%.
Πώς μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ένα αξιόπιστο και αξιόλογο διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών και την ίδια στιγμή το ποσοστό συμμόρφωσης των εταιρειών προς το Έφορο Εταιρειών να είναι μόνο 30%; Τι κι αν λέμε ότι η διαφάνεια και η εφαρμογή των νομοθεσιών είναι μονόδρομος. Πώς μπορούμε να πάμε μπροστά και να αλλάξουμε νοοτροπίες, όταν δεν υπάρχουν αυστηρότατες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται;

Η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις Αρχών, όπως ο Φόρος Εισοδήματος, ο Έφορος Εταιρειών και Κεφαλαιαγορά είναι καθοριστική για τη φήμη της Κύπρου.
Ευθύνη φέρουν και οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως οι λογιστές και οι δικηγόροι για τους πελάτες τους, όμως μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι πιο πάνω Αρχές.

Αφενός διατηρώντας στα αρχεία τους χιλιάδες αδρανείς εταιρείες και επηρεάζοντας κατ’ επέκταση αρνητικά τα ποσοστά συμμόρφωσης και αφετέρου επιβάλλοντας αστείες ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Πόσος παραλογισμός σε αυτή τη χώρα... Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ποιοτικό προορισμό για σοβαρούς ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα προβάλλουμε την Κύπρο ως μια χώρα χαλαρού ρυθμιστικού πλαισίου!

Τα πορίσματα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην αξιολόγησή 2009 - 2012 ήταν καταπέλτης. Το ποσοστό συμμόρφωσης προς το Φόρο Εισοδήματος ήταν 35%. Το ποσοστό συμμόρφωσης για τα ετήσια έσοδα των εγγεγραμμένων εταιρειών ήταν μόλις 23%. Ο χρόνος που χρειαζόταν για να δώσουμε πληροφορίες που μας ζητούσαν ξεπερνούσε την επιτρεπόμενη περίοδο, που είναι 90 μέρες!
Μοιραία η βαθμολογία μας ήταν εξαιρετικά χαμηλή και αν δεν δείξουμε σημαντική βελτίωση ως τον επόμενο Οκτώβρη, που θα μας ελέγξουν ξανά, τότε ο κίνδυνος να μαυροπινακίσουν την Κύπρο είναι μεγάλος και οι συνέπειες δραματικές.

Λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μαζική κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Θετική η εξέλιξη, όμως γιατί να πρέπει να φτάνουμε σε αυτά τα επίπεδα; Δεν αρκεί να γίνονται κινήσεις επειδή μας ελέγχουν ή επειδή μας απειλούν. Το κλειδί είναι να μας γίνει αυτό κουλτούρα.
Πότε θα ταρακουνηθούμε; Πότε θα δούμε πέρα από το αύριο και πέρα από το πρόσκαιρο κέρδος. Πότε θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό τους εν δυνάμει συνεργάτες μας;

Ναι, η Κύπρος διατηρεί σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβουμε. Λείπουν όμως βασικά συστατικά από την κουλτούρα μας, ώστε να τεθούν γερές βάσεις στην οικονομία μας. Ας επιδιώξουμε τη διαφάνεια, την ταχύτητα, τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ ιδιωτικού και κυβερνητικού τομέα και κυρίως την αυστηρή εφαρμογή των νομοθεσιών με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας και της αξιοπιστίας μας.

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες