Powered by

Σόρος: Κτυπήστε Πούτιν πουλώντας αποθέματα πετρελαίου

Την αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου στη «μάχη» κατά της Ρωσίας πρότεινε και ο Τζορτζ Σόρος και πλέον αρκετοί βουλευτές των ΗΠΑ συμφωνούν μαζί του.  Το σενάριο που κερδίζει έδαφος και το οποίο στηρίζει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να καθοδηγήσει πτώση της παγκόσμιας τιμής του μαύρου χρυσού κατά 12 δολ ανά βαρέλι, πουλώντας 500.000 βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά της αποθέματα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη Ρωσία περίπου 40 δισ. δολ. χαμένων εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Η πιο ισχυρή κύρωση εναντίον του Πούτιν «βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Σόρος μιλώντας σε πάνελ στο Βερολίνο όπου εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση τις τιμές του πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνστ Μονίζ απορρίπτει την ιδέα. Παρόλα αυτά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση τη Γερουσία.  «Η ΗΠΑ μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν ενεργειακή υπερδύναμη» δήλωσε η Γερουσιαστής Μέρι Λαντριέ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συμπλήρωσε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Πούτιν και οι σύντροφοί του είναι ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ σε μία ενεργειακή κούρσα».

«Έχουμε πολύ πετρέλαιο, δεν χρειαζόμαστε αυτό το πετρέλαιο. Μπορούμε να το πουλήσουμε σήμερα και να ασκήσουμε οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία» υποστήριξε και ο Φίλιπ Βέρλεγκερ, σύμβουλος για ενεργειακά θέματα στις κυβερνήσεις Φορντ και Κάρτερ.

από Euro2day
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ