Η βρετανική κυβέρνηση πούλησε το ποσοστό της στη Lloyds

Η βρετανική κυβέρνηση πούλησε το 7,8% που κατείχε στην Lloyds Banking Group PLC έναντι 75,5 πενών (124,6 σεντς) ανά μετοχή, συγκεντρώνοντας 4,2 δισ. στερλίνες (6,9 δισ. δολάρια).

Η UK Financial Investments Ltd, τμήμα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται το ποσοστό, δήλωσε πως η πώληση του ποσοστού φέρνει το ποσοστό της κυβέρνησης στο 25% από το 33%. Η κυβέρνηση μείωσε το ποσοστό της από το 39% που ήταν το Σεπτέμβριο, πουλώντας το 6% που κατείχε στην τράπεζα έναντι 3,21 δισ. στερλίνων, με τις μετοχές να αποτιμώνται στις 75 πένες.

Η τελευταία πώληση μετοχών αναμενόταν από τους τραπεζίτες να έλθει μέχρι τον Απρίλιο, μετά από την ανακοίνωση αύξησης των underlying κερδών για το 2013, και δήλωσε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από την κρίση, στα κέρδη του β  εξαμήνου. Μια προσφορά προς τους λιανικούς επενδυτές αναμένεται να έλθει περίπου τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος που οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους μέσω της πώλησης. «Θεωρώ ότι αυτό αποτυπώνει την σκληρή δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια ώστε να γίνει η Lloyds μια ασφαλής και κερδοφόρα τράπεζα που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει στην ευημερία των Βρετανών», δήλωσε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών George Osborne αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές μετά από την ανακοίνωση του UKFI ότι θα ήταν «το κατάλληλο». «Το χτίσιμο ενός ισχυρότερου τραπεζικού συστήματος είναι βασικό τμήμα του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Lloyds έλαβε 19,9 δισ. στερλίνες σε κρατική βοήθεια στο διάστημα 2008-2009 για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση. Έκτοτε, έχει μειώσει δραματικά τα assets, έχει αποχωρήσει από 20 περίπου χώρες και έχει αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της για να επικεντρωθεί στο retail banking και στον επιχειρηματικό δανεισμό εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το placing του Σεπτεμβρίου ήταν πλήγμα για τους επενδυτές. Οι τραπεζίτες που έχουν αναλάβει τη συμφωνία δήλωσαν πως το βιβλίο προσφορών καλύφθηκε σε μια ώρα και ότι ήρθαν 10 προσφορές για μετοχές άνω των 250 εκατ. δολαρίων. Αμέσως μετά από την ανακοίνωση της είδησης την Τρίτη, οι άνθρωποι που εργάζονται για τη συμφωνία, δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών γέμιζε και ότι ορισμένοι μεγάλοι παγκόσμιοι επενδυτές είχαν ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον τους στους τελευταίους μήνες για τη συμμετοχή τους σε αυτό το στάδιο πώλησης ποσοστού από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι