Αναγέννηση της Οικονομίας

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας, είναι πλέον αντιληπτά, συνεπεία των ελαφρώς βελτιωμένων βαθμολογήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης.  Ο μονόδρομος των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, φαίνεται να δημιουργεί προϋποθέσεις για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς, εννοείται, να αποτελούν από μόνα τους τη λύση του προβλήματος.

Στον πραγματικό κόσμο της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, εκείνο που πραγματικά μετρά είναι επέκταση υφιστάμενων και η προσέλκυση νέων  επενδύσεων, ιδίως ξένων, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική εισαγωγή και κυκλοφορία κεφαλαίου με συνεπακόλουθη προσφορά και νέων θέσεων εργασίας.  Συναφώς επισημαίνεται ότι για τις όποιες θέσεις εργασίας, υφιστάμενες και νέες, πρέπει να παρέχεται και η κατ’ αναλογία δίκαιη αμοιβή, στη βάση της κερδοφορίας και της παραγωγικότητας κάθε επιχείρησης, λαμβανομένου υπόψη και του κόστους διαβίωσης.

Πως θα μπορούσε να επέλθει μια πραγματική αναγέννηση της οικονομίας λοιπόν, με όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, ξεφεύγοντας παράλληλα και από τον μονοθεματικό της χαρακτήρα (λ.χ. χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τουρισμός);  Πιστεύω ότι τρεις σχετικά απλές κινήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς την κατεύθυνση αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας.

1ο:  Εντοπισμός και καταγραφή σε κοινό στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται για την προσέλκυση επενδυτών, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας (ενέργεια, τουρισμός, ανάπτυξη γης, τριτοβάθμια εκπαίδευση, τεχνολογία, χρηματοοικονομικά κ.ο.κ.).  

2ο:  Συντονισμός όλων των οργανισμών που διαχειρίζονται προϊόντα και υπηρεσίες σχετιζόμενα με την ανάπτυξη, για υλοποίηση του προαναφερθέντος Σχεδίου.  Το ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει ειδική Διεύθυνση στο Υπουργείου Εξωτερικών, για ευνόητους λόγους (διεθνής δικτύωση μέσω Διπλωματικών Αποστολών).  Στη νέα αυτή ομάδα, της οποίας θα μπορούσε να ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενδεχομένως μέσω εκπροσώπου του (λ.χ. Επίτροπου Ανάπτυξης), θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλους τους οργανισμούς που θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες για επενδυτές (όλα τα Υπουργεία, ΚΟΤ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και πολλοί άλλοι).

3ο:  Αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας, περιλαμβανομένης και της αιγιαλίτιδας ζώνης, με την ταυτόχρονη προώθηση συγκεκριμένων έργων παγκύπρια.  Η καινοτομία της ιδέας αυτής είναι ο ταυτόχρονος σχεδιασμός και προώθηση, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μεγάλου αριθμού συγκεκριμένων έργων σε ολόκληρη την Κύπρο (π.χ. πέραν των 100), έτσι ώστε η οικονομία να υποστεί πραγματικό σοκ ανάπτυξης από τη μια και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά ως προς το περιεχόμενο της από την άλλη, δηλαδή να ξεφύγουμε από τις συνήθεις μονοθεματικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες.  

Καινοτόμες ιδέες υπάρχουν πολλές.  Φτάνει να υπάρξει συλλογικότητα και σωστός συντονισμός, από άτομα που βάζουν το εθνικό καλό πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον.

Αντρέας Γ. Βαρνάβα, Μεταπτυχιακό (Μ.Α.), Πολιτικές Επιστήμες – Διεθνείς Σχέσεις
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;