Προμηθευτές FMCGS: Γιατί φοβούνται τις συνεργασίες;

Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι προμηθευτές/ διανομείς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Αυτά είναι:
 
1. Είναι πολυάριθμοι. Είναι αδύνατο η Κύπρος να συντηρήσει πάνω από 500 προμηθευτές φούρνων, περιπτέρων και άλλα και όλα να συντηρούν δίκτυα διανομής, αποθηκευτικούς χώρους και άλλα.
2. Δέχονται την πίεση των υπεραγορών για καλύτερους όρους και μεγαλύτερες παροχές.
3. Αυτοί που έχουν principals από το εξωτερικό δέχονται αφόρητες πιέσεις για καλύτερες επιδόσεις, μεγαλύτερες πωλήσεις, μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας για τους principals και λιγότερο για τον προμηθευτή. Η αλήθεια είναι όμως, ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να μειώσουν το κόστος τους και να μπορέσουν να κάνουν κέρδος.
4. Μη βιώσιμα χρέη. Πολλοί από τους προμηθευτές/ εμπόρους διανομής έχουν προβεί σε επεκτάσεις και επενδύσεις, κυρίως κτιριακές, που ο κύκλος εργασιών τους δεν το επέτρεπε, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό το υφιστάμενο χρέος προς τις τράπεζες μη βιώσιμο.
5. Πολλές εταιρείες προμηθευτές/ διανομείς έχουν δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία έχει επιφέρει η φύση τους ως οικογενειακή επιχείρηση. Ελάχιστες από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν επενδύσει σε στελέχη κι η διεύθυνση δίδεται στα 2ης και 3ης γενιάς στελέχη χωρίς οι ιδιοκτήτες να εξετάζουν όμως, αν αυτά τα στελέχη των οικογενειών είναι κατάλληλα να διοικήσουν.
 
Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω είναι ότι εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις σημειώνουν ζημιές. Επιπλέον ζημιές έφερε το κλείσιμο των Υπεραγορών Ορφανίδη και τέλος, η απόφαση του Eurogroup πριν από ένα χρόνια, ήρθε να τις αποτελειώσει.
 
Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες και πολλοί επιρρίπτουν την ευθύνη στο πρόβλημα ρευστότητας. Είναι όμως; Εμείς λέμε ότι το πρόβλημά τους δεν είναι θέμα ρευστότητας, αλλά βιωσιμότητας κι αν ακόμα οι τράπεζες είχαν λεφτά, δεν θα έπρεπε να τους δώσουν. Το θέμα είναι ότι πλέον το βιοτικό τους επίπεδο δεν δουλεύει. 
 
Τι μπορεί να γίνει; Το είπαμε πολλές φορές, το ξαναλέμε και τώρα και θα το επαναλάβουμε αν χρειαστεί. Η μόνη λύση είναι οι συνεργασίες. Οι εταιρείες πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους, δεν πρέπει να φοβούνται τις συνεργασίες. Θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο των εξαγορών, των συγχωνεύσεων, των κοινών διανομών, το outsourcing ή και το merchandising σε άλλες προμηθευτικές εταιρείες ή 3PL.
 
Αν δεν κάνουν πραγματικές προσπάθειες προβλέπουμε ότι αρκετές από θα κλείσουν και μόνο τους εαυτούς τους πρέπει να φταίνε. 
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης