Powered by

Moody"s: Θετικά τα αποτελέσματα των ελληνικών stress tests

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολογήσεως Moody΄s τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως  απομακρύνεται το ενδεχόμενο απωλειών για τους πιστωτές των ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και των καταθετών (bail in). 
 
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το αποτέλεσμα από την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι «πιστωτικά θετικό», καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται (6,4 δισ. ευρώ) δεν ξεπερνούν το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (9 δισ. ευρώ).
 
Η Moody΄s προβλέπει πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από την αγορά, δεδομένου όπως τονίζει του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά assets.
 
Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τις 15 Απριλίου τα σχέδια τους για την άντληση των νέων κεφαλαίων. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών, την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και περαιτέρω απομόχλευση, αναφέρει.
 
«Στην περίπτωση που κάποια από τις τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέμβει ως έσχατη λύση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν πλήρως, κάτι θετικό για τους πιστωτές των τραπεζών», σημειώνεται στην ανάλυση.
Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα ο οίκος αναφέρει πως αν και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank.
 
Σε γενικές γραμμές ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι οι ανάγκες που υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι «συμβατές» με τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση το κεντρικό σενάριο ανάλυσής του, το οποίο δεν προβλέπει άλλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Από την άλλη πλευρά, η JP Morgan σημειώνει σε δική της έκθεση ότι δεδομένου ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η αναλυτική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών (Asset Quality Review), θεωρεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπλέον ελλείμματα στα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
 
Προσθέτει ωστόσο, ότι το σενάριο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί, λόγω των πολύ συντηρητικών σεναρίων που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος στα δικά της στρες τεστ, αλλά και των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ξεκινήσει ή γνωστοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλος, η Deutsche Bank σε δική της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες με τίτλο «Ο μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη» και ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014, αναφέρει πως αναμένει ισχυρή ανάκαμψη των θεμελιωδών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου τα επόμενα χρόνια.
 
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε τέσσερις βασικές παραδοχές:
1) Την αύξηση των επιτοκιακών περιθωρίων, λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.
2) Την αύξηση των εσόδων από προμήθειες όσο η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει.
3) Τη μείωση του κόστους λόγω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις.
4) Τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
 
Πηγή: www.tovima.gr
 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028