Εστίαση: Να κλείσουν οι παράνομοι

Η παρανομία στον τομέα της εστίασης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ένεκα της κρίσης. Μόνο το 2013 ο ΚΟΤ κατήγγειλε 183 καφετερίες και εστιατόρια, που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής νομοθεσίας. Άλλες τόσες έγιναν τα προηγούμενα έτη, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από πλευράς συμμόρφωσης. 
 
Για να λειτουργήσει ένα υποστατικό του τομέα απαιτείται, βάσει νομοθεσίας, αριθμός αδειών, αρχίζοντας από το δήμο στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί. Σε πλείστες περιπτώσεις, όμως, οι ενδιαφερόμενοι ούτε καν αποτίνονται για άδεια και προχωρούν στο στήσιμο της επιχείρησης χωρίς αυτή, γνωρίζοντας πως κανείς δεν πρόκειται να τους ενοχλήσει! Κι αυτό γιατί ελάχιστοι είναι οι δήμοι που ασχολούνται επισταμένα με το θέμα αυτό ή προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους, αφήνοντας τους παράνομους να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι. 
 
Παράλληλα, οι καταστηματάρχες πολλές φορές δεν προχωρούν ούτε σε εξασφάλιση των άλλων αδειών που απαιτούνται, όπως, πολεοδομική, οικοδομική, αλλά τέλος από τον ΚΟΤ. Και αν όμως το πράξουν, δρώντας στο πλαίσιο του νόμου, παραβιάζουν πολύ συχνά τη νομοθεσία αφότου λειτουργήσουν, αφού τους το επιτρέπει ο χαλαρός έλεγχος από τις Αρχές, αλλά και η ατιμωρησία. Έτσι, παρατηρείται σειρά παρανομιών στα υποστατικά εστίασης, όπως η διάθεση περισσότερων θέσεων και άλλες παρόμοιες, οι οποίες όχι απλώς πλήττουν την αγορά, αλλά θέτουν σε αρκετές περιπτώσεις σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των θαμώνων. 
 
Ο ΚΟΤ είναι αυτός που, κυρίως, ασχολείται με το θέμα, σε σχέση με τους άλλους αρμόδιους φορείς, προβαίνοντας σε ελέγχους και καταγγελίες. Και πάλι, όμως, τάξη δεν μπαίνει. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια, η απόφαση παίρνει τρία με τέσσερα χρόνια και τα πρόστιμα κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά είναι, αφού κυμαίνονται μεταξύ 400 και 1000 ευρώ. Έτσι οι παράνομοι εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς ποτέ να συμμορφώνονται και η παρανομία να διαιωνίζεται. 
 
Και για να μην είμαστε άδικοι, θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή των νόμιμων επιχειρηματιών της εστίασης. Αυτών που πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες και να διαμορφώσουν τους χώρους τους, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές, πράγμα που δεν πράττουν οι ανταγωνιστές τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τον ανταγωνισμό στον τομέα αθέμιτο και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλήττει την αγορά και την οικονομία, στερώντας το δημόσιο και τους δήμους από έσοδα που θα είχαν εάν εφαρμοζόταν η νομοθεσία. 
 
Εκτιμάμε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει με τα πρόστιμα των 400 και των 1000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει αποφασιστικά να δράσει πατάσσοντας την παρανομία με κλείσιμο των παρανόμων. Όσοι δεν συμμορφώνονται να φύγουν από τον κλάδο. Δεν τους χωρά η αγορά και η βαριά πληγωμένη οικονομία. 
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;