Ασφαλιστικές: Η εμπλοκή μας στο ΓεΣΥ δεν είναι ανάθεμα
10:00 - 07 Φεβρουαρίου 2014
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού που στόχο έχει την απαξίωση του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης υγείας και τον πλήρη αποκλεισμό του από το υπό δημιουργία Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αναφέρει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.
«Οι θέσεις που δυστυχώς προβάλλονται προσπαθούν να παρουσιάσουν την ενδεχόμενη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιριών στο ΓεΣΥ λίγο πολύ ως ανάθεμα που θα μετατρέψει το ΓεΣΥ σε προνόμιο των πλουσίων και ολίγων».
Θέλουμε να διευκρινίσουμε, προσθέτει ο Σύνδεσμος, ότι δεν επιδιώκουμε τη μη εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά τον εξορθολογισμό του, ο οποίος μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από συνθήκες ανταγωνισμού που θα οδηγούν σε περιορισμό του κόστους, διαρκή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και αποφυγή δημιουργίας μονοπωλιακού καθεστώτος. «Επιπρόσθετα επιδιώκουμε τη διασφάλιση του δικαιώματος του πολίτη να επιλέγει ελεύθερα τον οργανισμό ασφάλισης του καθώς και το εύρος κάλυψης, αναγκάζοντας έτσι τους ασφαλιστικούς φορείς, μέσα από συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, να επιδιώκουν συνεχώς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα προσφέρουν στον Κύπριο πολίτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Καταναλωτών κατατάσσει για τρίτη χρονιά τα μικτά σχέδια υγείας πρώτα στη σειρά».
Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών, προσθέτει ο Σύνδεσμος, δεν επηρεάζουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την καθολικότητα στην κάλυψη ή την αρχή της αλληλεγγύης. «Αντίθετα, προβλέπουν την υποχρεωτική αποδοχή από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που θα απευθύνονται σε αυτές, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού και χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση».
«Θεωρούμε εξαιρετικά ανησυχητικό ότι βασικές πρόνοιες που οι ίδιοι οι σχεδιαστές του ΓεΣΥ έθεσαν ως απαραίτητες προϋποθέσεις πριν την υλοποίησή του, όπως η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σήμερα παραμερίζονται ή αντιμετωπίζονται με υπεραπλουστευμένα και αναποτελεσματικά υποκατάστατα. Τέτοιες προσεγγίσεις σε μεγάλο βαθμό θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.
Επιζητούμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούμε ελεύθερα και με ίσους όρους με τον οποιοδήποτε κρατικό οργανισμό ασφάλισης, κάτι που θεωρούμε ότι μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για το σύστημα και τον πολίτη, αποφεύγοντας τυχόν προβλήματα που αναμφίβολα θα προκύψουν από τη δημιουργία μονοπωλιακών κρατικών συστημάτων. Χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του σχεδίου και το συμφέρον του πολίτη».