ΚΕΦΕΑ: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός φαρμάκων από το ΓΕΣΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) θα χορηγείται μόνο ένα φάρμακο ανά ασθένεια, κρούει η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Κύπριους ασθενείς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η ΚΕΦΕΑ εξήγησε στην Τρόικα τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χορήγηση μίας και μόνο θεραπείας για κάθε ασθένεια, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα στερεί το δικαίωμα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία τους.

Μια τέτοια πρακτική όπως επισήμανε η ΚΕΦΕΑ, θα ακυρώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και θα υποβιβάσει σημαντικά την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων από την Κύπρο. Επιπρόσθετα, παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό, καταπατά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της Διασυνοριακής Περίθαλψης.

Η Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, κ. Ιωάννα Κοζάκου, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κατανοούν την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση του κράτους, ωστόσο υπάρχουν τρόποι, υπέδειξε, με τους οποίους το ΓΕΣΥ μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε νέες θεραπείες και παράλληλα να διατηρεί τα κόστη εντός των οικονομικών περιορισμών. «Είναι άδικο για τους ασθενείς να υπάρχουν νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλά  να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές εξαιτίας των αναχρονιστικών διαδικασιών που ακολουθεί το κράτος», σημείωσε. «Αυτό, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στο οποίο μάλιστα ο ασθενής θα καλείται να συνεισφέρει οικονομικά», κατέληξε.

Με την πρόταση για χορήγηση ενός φαρμάκου ανά ασθένεια, ουσιαστικά συνεχίζεται η διαδικασία αγοράς φαρμάκων μέσω της προκήρυξης προσφορών που ισχύει σήμερα στον δημόσιο τομέα, η οποία καταργεί το δικαίωμα του ασθενούς να έχει πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα και καθυστερεί την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες στο εξωτερικό διατίθενται εδώ και χρόνια.
 

Δειτε Επισης

Το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των φύλων, οι παράγοντες που το δημιουργούν και η εξεύρεση λύσεων
EY Κύπρου: Η υιοθέτηση του GenAI στην εργασία εκτοξεύθηκε στο 75%
Δύο οργανισμοί με κεντρικό γνώμονα την ανάπτυξη δεξιοτήτων μάς καθοδηγούν
Εφαρμόζοντας ένα ισχυρό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων ict
Franck Nicolas: Καθοδηγώντας τη στρατηγική για έξυπνες επενδυτικές επιλογές
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Παράδειγμα προς μίμηση ο ιδιωτικός τομέας της υγείας
Ενδυναμώνοντας την κοινωνία μέσω της προσφοράς-Η σημασία του εθελοντισμού
Στρατηγική συγχώνευση και RedwolfOgilvy το νέο ισχυρό διαφημιστικό γραφείο της Κύπρου-Ποιοι οι μέτοχοι
CBN Young Dragon Awards: Τεράστια η συμμετοχή του κοινού στη ψηφοφορία-Συνεχίζεται μέχρι τις 26 Νοεμβρίου
Οι επενδύσεις του HHG και οι ανυπόστατες ανησυχίες που βλάπτουν σοβαρά την...υγεία της Κύπρου