Ποιους Ουκρανούς θέλουμε;

Στα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2012, γινόταν αναφορά για αποζημίωση 11εκ. ευρώ που επιδίκασε το Εμπορικό Δικαστήριο του Κιέβου σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Τότε πολλοί διερωτήθηκαν πως μπορεί ένα δικαστήριο να εκδίδει απόφαση που είναι εκτός δικαιοδοσίας του (σε άλλη χώρα το συμβάν).

Στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2013, πληροφορηθήκαμε ότι το Ανώτατο Εμπορικό Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η τράπεζα μάλιστα, σημείωνε πως ανέμενε παρόμοια απόφαση και σε σχέση με διατάγματα που εκδόθηκαν για πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στην Ουκρανία.

Γίνεται αντιληπτό πως με τέτοια διατάγματα σε ισχύ, η όποια προσπάθεια για πώληση των εκεί εργασιών θα ήταν αδύνατη.

Την περασμένη βδομάδα, όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για πώληση της PSJC, στον Όμιλο Alfa, έρχονταν από παντού διαρροές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βάλει το χεράκι του σε πολιτικό επίπεδο.

Στο περιθώριο της απονομής των IN Business Awards, o υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε πως έγιναν πολιτικά διαβήματα και πως υπήρξε επικοινωνία μεταξύ  Αναστασιάδη - Γιαννούκοβιτς.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος εξακολουθεί να αποτελεί πρώτη επιλογή για επενδύσεις από και προς Ουκρανία. Ειδικά από την Ουκρανία προς άλλες χώρες.
Έχοντας και την τρόικα πάνω στο κεφάλι μας, οι επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί σε σχέση με τους Ουκρανούς πελάτες που επιλέγουν.

Όπως φαίνεται από πιο πάνω, πρόκειται για μία χώρα στην οποία τα δικαστήρια αποφασίζουν ακόμα και για περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν δικαιοδοσία. Τα Ανώτατα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις κατόπιν πολιτικών πιέσεων και οι πολίτες είναι στους δρόμους εδώ και βδομάδες ζητώντας είσοδο στην ΕΕ.

Απ’ ότι κατάλαβα, μιλώντας με άτομα που γνωρίζουν την ουκρανική οικονομία, υπάρχουν λίγες σοβαρές ουκρανικές εταιρείες, πολλές «σοβαρές» εταιρείες και αρκετές  μη σοβαρές εταιρείες.
Από την 1η του Γενάρη τέθηκε σε εφαρμογή η νέα σύμβαση για αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή και μπορεί να ευνοήσει τον τομέα των υπηρεσιών.

Αν θέλουμε να καταστούμε σοβαρό κέντρο παροχής υπηρεσιών (χωρίς εισαγωγικά), θα πρέπει να επιλέξουμε σοβαρούς συνεργάτες (χωρίς εισαγωγικά). Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν απώλειες, αλλά στο βάθος του ορίζοντα τα οφέλη θα είναι πολλά.

Ήδη βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα από τον ΟΟΣΑ, από την Ινδία, από την τρόικα και από τον (σύντροφο) Πούτιν.

Είναι επάναγκες κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς να συνεργαστούν για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου το συντομότερο δυνατό. Και βέβαια, η Ουκρανία είναι μόνο ένα παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση.    
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;