Powered by

Υψηλότερος πληθωρισμός απ" ότι αναμενόταν στην Τουρκία

Ο τουρκικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας τις υψηλές εγχώριες τιμές τροφίμων και την υποχώρηση της λίρας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 7,48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν υψηλότερα 1,72% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ο τουρκικός ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο διαμορφωνόταν στο 7,4%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου προβλεπόταν να σημειώσει άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έρευνα του CNBCe, και στο 7,4% τον Ιανουάριο (σε ετήσια βάση).

Η τουρκική κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 6,6% από το 5,3%. Ο διοικητής Erdem BAsci είχε δηλώσει ότι ο δείκτης πληθωρισμού τον Ιανουάριο μπορεί να υπερβεί τις προσδοκίες, αποτυπώνοντας την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την υποχώρηση του νομίσματος και τις πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις από την κυβέρνηση.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 3,32% σε μηνιαία βάση και εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών, στο 10,72% σε ετήσια βάση. Μετά από τα στοιχεία, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν 1% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στις 2,2745 λίρες.

Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά προσφάτως έναντι του δολαρίου,  οδηγώντας την κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 10% από το ιστορικό χαμηλό του 4,5%, ενώ επίσης αύξηση το διάδρομο επιτοκίου στο εύρος 8%-12% από το 3,5%-7,75% προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

ΕΕ: Σχέδια για τέλος 2 ευρώ σε μικροδέματα από Κίνα–Πλήγμα για Shein και Temu
Ε.Ε.: «Πράσινο φως» για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα