Τα τρία συχνότερα λάθη που κάνουν τα start ups στην Κύπρο

Για όσους βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία και επιλέγουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς το ξεκίνημα της προσπάθειάς τους, μπορεί να κρύβει και κινδύνους. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης, καθώς μπορεί να γίνουν λάθη που θα στοιχίσουν σε χρήμα και χρόνο.
 
Γιʼ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, οι ενδιαφερόμενοι να είναι επαρκώς εφοδιασμένοι με τις βασικές πληροφορίες που αφορούν την επιχειρηματική τους ιδέα. Διαβάστε τα πιο συχνά νομικά λάθη, που κατά την γνώμη και την εμπειρία μας κάνουν όσοι ξεκινούν μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια:
 
1. Υποτίμηση διαδικασιών
Πολλοί ξεκινούν τις εργασίες τους χωρίς να έχουν υπόψη τους τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν: θα εγγράψουν εταιρεία ή θα δημιουργήσουν εμπορική επωνυμία; Θα κατοχυρώσουν το λογότυπό τους ως εμπορικό σήμα; Πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα φορολογικά κίνητρα που προνοεί η Κύπρος;
Αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τα θέματα αυτά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια να μην σταθεί σε γερές βάσεις και πολύ εύκολα να αντιμετωπίσει προβλήματα.  Όσο πιο ενημερωμένος είναι κάθε ενδιαφερόμενος, τόσο πιο καλά εφόδια θα έχει.
 
2. Πριν μοιραστείς τα σχέδια σου, κατοχύρωσέ τα! 
Μια επιχειρηματική ιδέα, μπορεί να κρύβει μια σειρά από πολύ σημαντικά δεδομένα , τα οποία μέχρι να κατοχυρωθούν είναι ευάλωτα. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (γνωστό και ως πατέντα), ένα λογότυπο ς ή/και το know how της. Με λίγα λόγια, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προνοήσει πως έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της επιχειρηματικής του στέγης.
 
3. Αποφεύγουν συμβόλαια και γραπτές συμφωνίες
Ό,τι συνεργασίες γίνονται και όσο πιο πολλά άτομα εμπλέκονται σε αυτές, τόσο και πιο σημαντικό είναι να βασίζονται σε γραπτές συμφωνίες. Να είναι ξεκάθαρα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, ώστε να μην δημιουργούνται προστριβές.
 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες