Θέλω κι εγώ διασφαλίσεις

Αν με ρωτήσετε κατά πόσο είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων θα σας πω ναι. Αν με ρωτήσετε αν ο λογαριασμός του ηλεκτρισμού ή του τηλεφώνου θα είναι φθηνότερος σε μερικά χρόνια θα πω δεν ξέρω. Ομολογώ πως δεν πείστηκα ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις τα οφέλη θα είναι τόσο πολλά για τον καταναλωτή.

Ο λόγος που είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων είναι γιατί τα τελευταία πενήντα και βάλε χρόνια στους ημικρατικούς επικρατεί μία σαθρή κατάσταση. Ακόμα και σήμερα, ένα βήμα πριν την πώληση ή το ξεπούλημα, ελάχιστα γίνονται για να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις. Ακόμα και οι τελευταίοι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια έγιναν με κομματικές κολλούδες.  

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των υπαλλήλων των ημικρατικών για τη δουλειά τους, τις οικογένειες τους ακόμα και την αξιοπρέπειά τους.Παρακολουθώντας από κοντά τη διαδήλωση έξω από τη βουλή τη Δευτέρα και μιλώντας και με πολλούς φίλους διαδηλωτές, δεν μπορούσα παρά να τους βρω κι αυτούς δίκαιο.

Από την άλλη, δεν μου βγαίνει από το μυαλό ότι η ΑΗΚ και ο κάθε ημικρατικός δεν ανήκει στους υπαλλήλους του. Ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλώς ή κακώς τη διαχείριση τους έχει η εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση. Οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, που εμείς εκλέξαμε, δεσμεύτηκαν να πωλήσουν αυτόυς τους οργανισμούς. Οι ημικρατικοί ανήκουν στους Κύπριους πολίτες και οι υπάλληλοι τους θα έπρεπε να το έχουν συνέχεια αυτό κατά νου.

Οι υπάλληλοι των ημικρατικών δικαίως θέλουν να διασφαλίσουν τις δουλειές τους. Από την άλλη, όμως, κι ο κάθε φορολογούμενος θέλει να πληρώνει όσο το δυνατό φθηνότερα αυτά τα αγαθά. Όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκε πολύ λίπος στους ημικρατικούς. Ακόμα κι αν όλοι οι εργαζόμενοι, στη Cyta για παράδειγμα, είναι άριστοι, δεν παύει να σημαίνει πως είναι πάρα πολλοί.  

Όλοι χειροκροτήσαμε τις άοκνες και ηρωικές προσπάθειες των υπαλλήλων της ΑΗΚ τις δύσκολες μέρες του 2011. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η Αρχή δεν θα μπορούσε εδώ και χρόνια να λειτουργεί πολύ πιο ορθολογικά. Ναι, είναι ακριβό το πετρέλαιο που εισάγουμε, αλλά δεν είναι το μόνο κόστος του οργανισμού.

Κι ας μην φωνάζουν οι πολιτικοί ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, μη ανταγωνιστικά λιμάνια κτλ κτλ. Ήταν δική τους ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν αποδοτικότερους αυτούς τους οργανισμούς. Είναι δική τους ευθύνη που η τρόικα είδε οργανισμούς σε "μαύρα χάλια", που κάθε χρόνο η γενική ελέγκτρια γράφει τα ίδια και τα ίδια στις εκθέσεις.

Όσον αφορά το επιχείρημα για τις μεγάλες πολυεθνικές, ότι μόνη τους έγνοια είναι το κέρδος, θα έλεγα πως είναι μία πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πληρώνουν ψίχουλα. Αντίθετα, πληρώνουν πολύ καλά. Μία σοβαρή εταιρεία που θέλει να κάνει κέρδη γνωρίζει πως το πιο σημαντικό της περιουσιακό στοιχείο είναι το προσωπικό. Όταν πρόσφατα ο Όμιλος Σιακόλας πώλησε τη συμμετοχή του στην ΜΤΝ, γιατί δεν βγήκαν οι υπάλληλοι της εταιρείας να αντιδράσουν;

Και μην μου πείτε πως οι υπάλληλοι της ΜΤΝ θέλουν να πάνε όλοι στη Cyta. Να θυμίσω πως μέχρι πριν μερικούς μήνες το όνειρο των περισσότερων ήταν να βρουν δουλειά στην κυβέρνηση.

Σχολιάσατε κάποιοι σε πρόσφατο άρθρο συναδέλφου πως τα κέρδη αυτών των εταιρειών δεν θα μείνουν στην Κύπρο αλλά θα πάνε στο εξωτερικό. Υπολογίσατε ποτέ πόσα κέρδη που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες έρχονται στην Κύπρο; Υπολογίσατε τι θα ήταν σήμερα η κυπριακή οικονομία χωρίς το δικαίωμα διακίνησης κεφαλαίων;

Ως φορολογούμενος, θα ήθελα κι εγώ μια διασφάλιση. Αν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να πληρώνω φθηνότερο ρεύμα. Το τηλεφωνικό μου πακέτο να είναι φθηνότερο και οι ταχύτητες στο διαδίκτυο ταχύτερες.

Υστερόγραφο 1: Αγαπητοί υπάλληλοι των ημικρατικών, ο κάθε δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να αρθρογραφήσει γι' αυτά που πιστεύει (όσους αφήνουν τα αφεντικά τους). Αν πιστεύει πως με τις ιδιωτικοποιήσεις θα επωφεληθεί η κυπριακή οικονομία δικαίωμα του να το γράψει και να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Δεν σημαίνει ούτε ότι τα «παίρνει», ούτε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. Με την ίδια λογική, οι συνάδελφοι που γράφουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, τα «παίρνουν» από τη Cyta; Δεν πρέπει  επίσης να ξεχνάτε πως η Cyta είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στην Κύπρο και η επιρροή της στα ΜΜΕ είναι τεράστια.

Υστερόγραφο 2: ΑΡΘΡΟΝ 27

1. Το δικαίωμα του απεργείν αναγνωρίζεται και η άσκησις τούτου δύναται
να ρυθμισθή υπό του νόμου προς τον σκοπόν μόνον της προστασίας της
ασφαλείας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξεως ή της δημοσίας
τάξεως η της δημοσίας ασφαλείας ή της διατηρήσεως των εφοδίων και
υπηρεσιών των απαραιτήτων διά την ζωήν του λαού ή της προστασίας
των υπό του Συντάγματος ηγγυημένων εις οιονδήποτε πρόσωπον
δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2. Πρόσωπα ανήκοντα εις τας ενόπλους δυνάμεις, την αστυνομίαν και την
χωροφυλακήν δεν έχουσι το δικαίωμα του απεργείν. Νόμος δύναται να
επεκτείνη την απαγόρευσιν ταύτην και επί των δημοσίων υπαλλήλων.

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης