Ο τομέας ακινήτων πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της οικονομίας
12:13 - 21 Φεβρουαρίου 2014
Οι σύγχρονες οικονομίες στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που συνθέτουν τις δυνάμεις της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Ο τομέας ανάπτυξης γης στην Κύπρο, αξιοποίησε για δεκαετίες τις δυνάμεις αυτές και αποδείχθηκε, μέσα στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα ανθεκτικός.
Σήμερα, παρά την κρίση, ο κλάδος συμμετέχει με 16% στο ΑΕΠ και προσφέρει πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Η διαχρονική συμβολή του κλάδου ακινήτων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, είναι γνωστή, γι’ αυτό και η όποια πολεμική σε βάρος του τομέα, τελικά πλήττει την ίδια την οικονομία του τόπου, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η οποιαδήποτε μεταβολή στον κύκλο εργασιών του τομέα, επηρεάζει τα δεδομένα του συνόλου της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του επιπέδου ζωής και ευημερίας των πολιτών. Επηρεάζει, ασφαλώς, και τα έσοδα του κράτους, οι απώλειες του οποίου, μόνο από την αγορά ακινήτων, ξεπέρασαν τα τελευταία χρόνια τα €2 δισεκατομμύρια.
Συνεπώς, για να εκτιμηθούν οι δυνατότητες του κλάδου, θα πρέπει κατ’ αρχάς να αξιολογηθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οργανισμοί κύρους, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη το 2014, καταγράφοντας και τη θετική συμβολή της οικονομίας της Ευρωζώνης σ’ αυτή την τάση. Σε παράλληλη πορεία αρχίζει να κινείται και η παγκόσμια αγορά ακινήτων, με αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης.
Για να ακολουθήσει και η κυπριακή αγορά ακινήτων μία αντίστοιχη πορεία ανάπτυξης, πέρα από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γενικά στην οικονομία, πρέπει να αξιολογηθούν οι ακόλουθοι παράγοντες:
Η κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές μας χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Αίγυπτος Λίβανος, Ιράν) καθώς και στη Βόρεια Αφρική, προσελκύει αγοραστές ακίνητης ιδιοκτησίας που θεωρούν την Κύπρο ως ασφαλή προορισμό για την περίπτωση που θα χρειαστούν ένα εναλλακτικό σχέδιο Β για τις οικογένειες και τις οικονομικές τους δραστηριότητες.
Η γεωγραφική θέση και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, ελκύουν σημαντικό αριθμό Ρώσων που την επιλέγουν για επενδύσεις, αγορά ακινήτων και τουρισμό.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα TheMoveChannel.com η οποία εξειδικεύεται στις έρευνες που γίνονται μέσω διαδικτύου για εξεύρεση ακίνητης ιδιοκτησίας, επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η Κύπρος επανήλθε στον κατάλογο ‘Top of the Props’ που περιλαμβάνει τις δέκα πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε ακίνητα.
Τα νέα ενεργειακά δεδομένα διευρύνουν τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και κατ' επέκταση των μεγάλων έργων και της ανάπτυξης γης. Όσο πλησιάζουμε χρονικά προς την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, θα αυξάνεται η ζήτηση από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν, για γραφεία, εργοστάσια, κατοικίες προσωπικού και άλλες υποδομές.
Η χώρα μας επανακτά σταδιακά την αξιοπιστία και την καλή της φήμη, στοιχεία που μεταξύ άλλων, έχουν κατακτηθεί και μέσα από τη δυναμική δραστηριοποίηση των εταιρειών του κλάδου στη διεθνή αγορά, όπως στη Ρωσία, Κίνα, Μέση Ανατολή και Αφρική. Με εφόδια την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την εξωστρέφεια, ο κλάδος ακινήτων έφερε μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της κρίσης, πάνω από 500 εκ. ευρώ έσοδα στην κυπριακή οικονομία. Ουσιαστικά απέδειξε στην πράξη πως άμεσα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Και η κυριότερη απαίτηση είναι η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Η προοπτική ανάκαμψης του τομέα είναι λοιπόν μία ρεαλιστική προοπτική, που επιβάλλεται να υποστηριχθεί με κίνητρα από την πολιτεία. Οι τιμές είναι ελκυστικές και το προϊόν ανταποκρίνεται ποιοτικά στο υψηλό επίπεδο που ζητούν οι ξένοι αγοραστές. Η Κύπρος κερδίζει και πάλι, βήμα βήμα, τη θέση που της αξίζει στο διεθνή χάρτη ακινήτων και αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής, μεθοδικής και συλλογικής προσπάθειας. Ο τομέας ακινήτων για ακόμη μία φορά θα είναι πρωταγωνιστής στη μάχη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.