Συνέχεια στις αντιδράσεις για το Master Plan Βασιλικού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού για το Master Plan των εγκαταστάσεων που προγραμματίζονται να ανεγερθούν στην περιοχή, σχετικά με τον τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου νέα συνάντηση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Master Plan, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση του σχεδίου από την Άννα Καραμοντάνη εκ μέρους της A.L.A Planning Partnership που εκπόνησε την μελέτη.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού, παρευρέθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας ο Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «άδικα κατηγορείται το Υπουργείο για αδιαφάνεια και υπεκφυγή του δημοσίου διαλόγου», σημειώνοντας πως «η μελέτη θα κινηθεί στη βάση των τριών καναλιών, δηλαδή της ασφαλείας και υγείας των κατοίκων, των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και της ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει ανάγκη διασποράς τόσο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων όσο και των ρύπων, γεγονός που ακόμα δεν εξετάστηκε αφού στους όρους εντολής δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο», είπε. 

Από την πλευρά της η κ. Κοτζιαμάνη, προστίθεται στην ανακοίνωση «αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάκλησης των αδειών των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανεμογεννητριών και πρόσθεσε πως η απομάκρυνση των κατοίκων του Μαρί θα καταστεί αναγκαία μόνον υπό προϋποθέσεις όγκου και ποιότητας φυσικού αερίου που θα είναι διαθέσιμο».

Ο κοινοτάρχης Ζυγίου Μιχάλης Παπαδημητρίου, «είπε ότι δεν θα συγκατανεύσει σε όποια ανάπτυξη ανατολικότερα του λιμένα Βασιλικού είτε αυτή είναι χερσαία ή θαλάσσια. Θεωρούμε λανθασμένους τους όρους εντολής να χωροθετήσουν εργοστάσιο μεθανίου και αμμωνίας στην περιοχή, αφού κάτι τέτοιο είναι και αντιδεοντολογικό και  αρθριτικό στην υφιστάμενη επιβάρυνση».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Λευτέρης Σώζου «έφερε ως παράδειγμα της «κρατικής ανεπάρκειας» τα τρία μεγάλα υφιστάμενα εργοστάσια στην περιοχή τα οποία παραβιάζουν κατάφορα τόσο την άδεια κατασκευής τους αλλά και τα πλαίσια λειτουργίας τους, όπως είπε. Έθεσε θέμα διασφάλισης τήρησης της νομοθεσίας, αλλά και παράτυπης χωροθέτησης, «ενώ το πλάνο δεν αναφέρει ποσώς και ούτε τεκμηριώνει τους λόγους επιλογής του χώρου».

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση «απαντώντας στον Λευτέρη Σώζου, ο Γιάννης Οικονομίδης παραδέχτηκε την αυθαίρετη χωροθέτηση και σημείωσε ότι η περιοχή της Μονής ενδεχομένως να ενδεικνυόταν ως η καταλληλότερη».

Εξάλλου, ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου και Πρόεδρος Κοινοτήτων Επαρχίας Λάρνακας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «η συνάντηση όφειλε να εκτυλιχτεί σε πλαίσιο απαντήσεων εκ μέρους του Υπουργείου και θεώρησε την όλη διαδικασία ως απλά επανάληψη και όχι εποικοδομητική συνέχεια της συνάντησης που έγινε στη Σκαρίνου πριν τρεις εβδομάδες. Απαιτούμε επιτακτικά τη συμμετοχή των κοινοτήτων σε μια ενδεχόμενη διαχειριστική Επιτροπή Ανάπτυξης με δικαίωμα VETO σε αλόγιστους σχεδιασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά «μίλησε για εμπαιγμό και αναφέρθηκε σε αποφάσεις εν αγνεία των κοινοτήτων και αδειοδοτήσεις που στην πορεία έτυχαν αλλαγής χρήσης καταστρατηγώντας αποφάσεις και περιβαλλοντικές μελέτες».

Ερωτηθείς από τον κοινοτάρχη Καλαβασού κατά πόσον «θα ληφθούν και πάλι οι αποφάσεις αγνοώντας τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής» ο Γιάννης Οικονομίδης απάντησε ότι «στο τέλος της ημέρας είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

Ο κοινοτάρχης Πεντακώμου Πάμπος Χαραλάμπους, σημειώνεται στην γραπτή ανακοίνωση «χαρακτήρισε τη διαδικασία αδειοδοτήσεων διάτρητη και τον τρόπο έγκρισης της αλλαγής χρήσης ως μέσο για εξαπάτηση των Κοινοτήτων σε αρχικές συμφωνίες. Ακόμα και την αποψινή συνάντηση θεωρούμε ότι είναι μέρος μιας ανούσιας τυπικής διαδικασίας με μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των παρευρισκόμενων», τόνισε.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση “έθεσαν θέμα απουσίας από την πολεοδομική μελέτη και χωροθέτηση χώρων στέγασης των εργαζομένων, Πυροσβεστικού Σταθμού και κέντρου εκπαίδευσης για τις ανάγκες των βιομηχανιών» καταλήγει η ανακοίνωση του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού.

 

Δειτε Επισης

Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Κ. Κωνσταντή: Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ για εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών
Σε τρεις με έξι μήνες νέες προσφορές για τον δρόμο Πόλης-Πάφου… Στα 90 εκ. ευρώ εκτοξεύεται το κόστος
Γιάννης Παναγιώτου: Για 37 σεντ την ώρα ο καυγάς στο έτοιμο σκυρόδεμα-Υπαναχώρησαν οι συντεχνίες
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι απεργοί στον κλάδο σκυροδέματος-Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Παναγιώτου
Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες
Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών