Powered by

«Όχι» της Μέρκελ στο σχέδιο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD.
 
Το AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») είχε σχηματιστεί πριν τις πρόσφατες εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή με μονοθεματική πλατφόρμα: Εκφράζοντας το ρεύμα τις αντίθεσης στη γερμανική κοινή γνώμη για τα προγράμματα ευρωδιασώσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, άφηνε ανοικτή ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο. 
 
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου παρ' ολίγον να μπει στη Βουλή - δεν έπιασε για λόγο το όριο του 5%. Ήδη, έκτοτε είχε στοιχηματίσει αρκετά στον αγώνα για τις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel την Κυριακή, η Μέρκελ «έχει μπλοκάρει το σχέδιο του Υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας νέο πακέτο βοήθειας και έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοιου είδους μήνυμα». 
 
Ο Β. Σόιμπλε, αναφέρεται, ήθελε αντιθέτως να δώσει ένα «μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και να καταστήσει σαφές πως [η Αθήνα] μπορούσε να περιμένει περαιτέρω υποστήριξη μετά τις εκλογές». Κίνητρό του, σημειώνει το περιοδικό, είναι ο κίνδυνος πως «τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα» θα καταφέρουν ισχυρά ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου εάν δεν υπάρχει η προοπτική περαιτέρω υποστήριξης. 
 
«Σε τέτοια περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα», γράφει το περιοδικό, κάτι που «ο Σόιμπλε ανησυχεί πως θα αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση στην Ευρωζώνη».
 
Το περιοδικό σημειώνει πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει διχογνωμία μεταξύ καγκελαρίας και γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για την κρίση στο ευρώ, επισημαίνοντας πως η μεν Μέρκελ είχε επιδιώξει εμπλοκή του ΔΝΤ στην αντιμετώπισή της ενώ ο Σόιμπλε επέμεινε σε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση.
Πηγή: www.tanea.gr
 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028