Powered by

Fitch: Ασφαλή τα εξασφαλισμένα χρεόγραφα τραπεζών

Δεν κινδυνεύουν με "κούρεμα" τα εξασφαλισμένα χρεόγραφα των τραπεζών (senior debt), σε περίπτωση που μια τράπεζα της Ευρωζώνης αποτύχει να περάσει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμηνιαίας έρευνας που διενήργησε μεταξύ Ευρωπαίων επενδυτών, ο διεθνής οίκος Fitch.

ΟΙ Ευρωπαίοι επενδυτές εκτιμούν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι για να τεθούν σε κίνδυνο οι προνομιούχοι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει η αξιολόγηση που θα διενεργήσει η ΕΚΤ να αποκαλύψει ότι μια τράπεζα, όχι μόνο "απέτυχε" στην άσκηση, αλλά ότι πληροί τους εθνικούς όρους μιας χώρας για εξυγίανση τραπεζών και παράλληλα δεν υπάρχει αρκετός αριθμός χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης για να χρησιμοποιηθούν για διάσωση με ίδια μέσα (bail - in).

Ειδικότερα, συνολικά 69% των ερωτηθέντων στην έρευνα του οίκου δεν θεωρούν πιθανό να υποστούν "κούρεμα" οι προνομιούχοι πιστωτές των τραπεζών σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, οι απόψεις τους διαφέρουν.

Το 39% των ερωτηθέντων δεν αναμένουν ότι τα εξασφαλισμένα χρεόγραφα θα "κουρευτούν", λόγω του ότι η χρήση του εργαλείου bail -in για τους προνομιούχους πιστωτές δεν θα τεθεί ισχύ μέχρι το 2016 και παράλληλα θα υπάρξει εθνική ή ευρωπαϊκή στήριξη για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Επίσης, το 30% πιστεύουν ότι οι προνομιούχοι πιστωτές δεν θα υποστούν ζημιές, εκτός εάν εξαντληθούν τα κονδύλια στήριξης που διαθέτει η ΕΕ.

Το 22% πιστεύουν ότι οι χώρες είναι πιθανό να επιταχύνουν την εφαρμογή baill-in στα χρεόγραφα, ενώ μόλις ένας μικρός αριθμός (9%) πιστεύουν ότι ίσως χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία εξυγίανσης, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στους προνομιούχους πιστωτές.

Ο Fitch πιστεύει ότι η έλλειψη κεφαλαίων στις τράπεζες που θα εντοπίσουν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως με ιδιωτικά μέσα.

Οι τράπεζες που αδυνατούν να το πράξουν αυτό, θα πρέπει να στραφούν προς εθνική στήριξη, η οποία, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στους μικρούς ομολογιούχους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η έρευνα του διεθνούς οίκου έδειξε επίσης ότι ανάμεσα στους επενδυτές επικρατεί η πιο θετική ψυχολογία έναντι των τραπεζών γενικά, από την έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο τραπεζικός τομέας παραμένει η δεύτερη πιο ευνοϊκή επενδυτική επιλογή (πίσω από τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων).

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί