Λομπίστες, γάμοι και φακελάκια…

Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία οργιάζει το παρασκήνιο και η ψιθυρολογία. Αρεσκόμαστε ως κοινωνία στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις μυστικές συναντήσεις και τις κουβέντες πίσω από κλειστές πόρτες.  Υπάρχει η αίσθηση ότι εάν θέλεις να ασκήσεις πίεση για κάποια πολιτική που βρίσκεται κόντρα με τα συμφέροντά σου, βρίσκεις ένα πολιτικό πρόσωπο και το τραπεζώνεις. Ή δίνεις μίζες στο κόμμα κατά τη διάρκεια μυστικής συναλλαγής… Ακόμα και τα ΜΜΕ κατηγορούνται ότι είναι στενά  συνδεδεμένα με πολιτικά κόμματα. 
 

Μάλιστα, σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου, το 90% των Κυπρίων δήλωσε ότι πιστεύει ότι τη διακυβέρνηση του τόπου ελέγχει μικρός αριθμός ισχυρών παραγόντων οι οποίοι ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων, ενώ το 83% των Κυπρίων (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η επιχείρηση του, είναι μέσα από τις πολιτικές διασυνδέσεις.

Ακούγονται και λέγονται πολλά, ενώ ελάχιστα είναι αυτά που τεκμηριώνονται. Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Οι πολίτες έχουν λίγη γνώση σχετικά με το ποιος ασκεί πιέσεις σε ποιον, και για ποιο σκοπό. 

Όπως έχει σημειώσει η Διεθνής Διαφάνεια - Κύπρος στην 3η Ετήσια Επισκόπηση της Αντίληψης
της Διαφθοράς (2013), η Κύπρος είναι μολυσμένη από διαφθορά. Ένα ετυπωσιακό 91% των ερωτηθέντων
στην έρευνα θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Κύπρο.

Ενώ στο εξωτερικό, υπάρχει νομοθεσία για το  λόμπι,  ο θεσμός των λόμπι δεν φαίνεται να «υφίσταται» στην Κύπρο,- ή μάλλον θα έλεγα κινούνται υπογείως. Οι συνδιαλλαγές λαμβάνουν χώρα σε ανεπίσημες συναντήσεις και σε κοινωνικές εκδηλώσεις: σε γάμους, κηδείες, βαφτίσια, τραπεζώματα… 

Για να γίνει το lobbying μια νόμιμη και θετική δύναμη στην Κύπρο, θα πρέπει να βγει από τις σκιές. 

Η  κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εισαγάγουν ένα μητρώο των δραστηριοτήτων λόμπι, που θα προωθήσει τη διαφάνεια στην άσκηση πιέσεων στους δημόσιους λειτουργούς και θα επιτρέψει στους πολίτες να δουν ποιοι επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και κατά πόσο αυτοί είχαν έννομο συμφέρον για αποφάσεις και μέτρα που λήφθηκαν.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει και η  Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου, η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ εκλελεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δηλώνουν δημοσίως τα περιουσιακά τους στοιχεία. 

Ας αρχίσουμε βήμα- βήμα να στρεφόμαστε στη διαφάνεια με τη θέλησή μας κι όχι ένεκα των σκανδάλων και των δικαστηρίων.Από ερασιτέχνες λομπίστες που μοιράζουν φακελάκια σε γάμους, ας γίνουμε επαγγελματίες. Ας ανοίξουμε επιτέλους τις κουρτίνες, να μπει λίγη διαφάνεια στα σπίτια μας...

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες