Σε ρυθμούς εκλογών η Ελλάδα
08:19 - 09 Δεκεμβρίου 2014
Επισπεύδεται η διαδικασία έναρξης των ψηφοφοριών στη Βουλή για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδος, έπειτα από σχετικό αίτημα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προς τον κ. Παπούλια, τον οποίο και ενημέρωσαν για την απόφασή τους.
Αυτή η απόφαση δεν είναι αποσυνδεδεμένη από την παράταση που έδωσε το Eurogroup στην Ελλάδα, ώστε να εγκρίνει και να ψηφίσει στη Βουλή τα προτεινόμενα μέτρα και να λάβει η χώρα την επόμενη δόση από τους δανειστές της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, Σαμαράς και Βενιζέλος έκριναν ότι η ψήφιση των νέων μέτρων πρέπει να γίνει από κοινοβούλιο με «ανανεωμένο ηθικό» το οποίο, πιστεύουν, θα προκύψει από εκλογή προέδρου και αποφυγή πρόωρων εκλογών.
Για να συμβεί αυτό, απαιτείται κατ' αρχάς πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος, δηλαδή να συναινέσουν στο προταθέν πρόσωπο 200 βουλευτές.
Η πρώτη ψηφοφορία αποφασίστηκε να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Εφόσον, όπως αναμένεται, δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία στις 22 του μηνός, πάλι με τον ίδιο στόχο.
Θεωρείται βέβαιο ότι η τωρινή Βουλή θα οδηγηθεί σε τρίτη, και τελευταία ψηφοφορία. Αυτή θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου, και σε αυτήν απαιτείται το «ναι» 180 πια βουλευτών.
Μόνο εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο «στόχος», θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι η πίεση που της ασκείται από τους δανειστές της Ελλάδος να μην διακοπεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να μην υποτροπιάσει, όπως λένε, η οικονομία της χώρας, θα επηρεάσει έναν αριθμό βουλευτών από άλλα κόμματα, και ανεξάρτητους, να συναινέσουν στην εκλογή νέου Προέδρου, και να συγκεντρωθούν έτσι οι 180 ψήφοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο οποίο θα αναφέρεται και το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε σχετική ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει κρίσιμο το αμέσως επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
«Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών», αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη.
Αφού επισημαίνει ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015, στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».