Powered by

Moody's: Προκλήσεις για τράπεζες λόγω κινδύνου bail-in

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βελτιώνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, ωστόσο υπάρχουν προκλήσεις λόγω του αυξανόμενου κινδύνου για bail-in και των αδύναμων κερδών, επισημαίνουν οι Moody`s Investors Service στην τελευταία τους έκθεση με τίτλο “Προοπτικές 2015 – Ευρωπαϊκές τράπεζες”.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, οι αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να βαραίνουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το 2015, ενώ η συνολική χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών καταδεικνύει ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι διαρθρωτικά ευάλωτος.

Αυτό σημαίνει, συνεχίζει, ότι μπορούμε να δούμε τράπεζες να προβαίνουν σε περαιτέρω προσαρμογές στα κόστη τους και, ενδεχομένως, αλλαγές στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Οι Moody`s αναφέρουν ότι οι νέοι πανευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις τράπεζες έχουν επιβάλει την ενίσχυση των κεφαλαίων, των τραπεζών κάτι που διαμέσου της ελαχιστοποίησης των κινδύνων και της καλύτερης αναλογίας ενεργητικού και παθητικού θα βελτιώσει την απόδοση των τραπεζών, μακροπρόθεσμα.

Αναφέρουν επίσης ότι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επωφεληθούν από την μείωση του κόστους για επισφάλιες αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως σημειώνουν, τα νομικά και ελεγκτικά έξοδα.

Επίσης, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι με δεδομένη την επικείμενη εφαρμογή του bail-in στην ΕΕ, "παραμένει να δούμε αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να μετακυλήσουν στους πελάτες τους το υψηλότερο κόστος των κανονιστικών ρυθμίσεων και, ειδικότερα, τυχόν έξοδα του bail-in".

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί