Powered by

Επιβραδύνεται η ύφεση

Συρρίκνωση για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε η κυπριακή οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας ωστόσο, το χαμηλότερο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 μειώθηκε στο 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 5,0%.

Μετά τη διόρθωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -1,8%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, παρουσίασαν οι τομείς του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων καθώς επίσης οι Νομικές και Λογιστικές δραστηριότητες.

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (Βιομηχανία, Κατασκευές), όπως επίσης οι τομείς των Τραπεζών, των Μεταφορών και των λοιπών Υπηρεσιών.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2014.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο στα 4,57 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,61 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2014 στα 4,43 δισεκατομμύρια ευρώ (τρέχουσες τιμές), από 4,49 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου