ΑΗΚ: Διαχωρισμός επιχειρηματικών μονάδων
16:50 - 08 Δεκεμβρίου 2014
Όπως ανακοίνωσε, τα προγράμματα συμμόρφωσης των πέντε δραστηριοτήτων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ και θα υποβληθούν στη ΡΑΕΚ μέχρι την Παρασκευή. Σημείωσε ότι την ετοιμασία προγραμμάτων συμμόρφωσης χωριστά για κάθε μια από τις πέντε δραστηριότητες/επιχειρηματικές μονάδες, τα έχει ζητήσει η ΡΑΕΚ.
“Εισερχόμαστε πλέον στην λεπτομερή συμμόρφωση της κάθε δραστηριότητας, με την εφαρμογή των προγραμμάτων”, επισήμανε.
Επιπλέον, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ΡΑΕΚ έγκρινε το πρόγραμμα συμμόρφωσης τόσο για το λογιστικό όσο και για το λειτουργικό διαχωρισμό του οργανισμού, το οποίο υποβλήθηκε από την ΑΗΚ στις 24 Οκτωβρίου.
Ο λειτουργικός διαχωρισμός αφορά τον διαχωρισμό της Αρχής σε πέντε δραστηριότητες/επιχειρηματικές μονάδες οι οποίες είναι η παραγωγή (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), η μεταφορά (μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης), η διανομή (σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με καταναλωτή) και η προμήθεια (εισήγηση σε καταναλωτή του κατάλληλου πακέτου κατανάλωσης – Μάρκετινγκ) και οι Άλλες Δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, περιλαμβάνει ημερομηνίες βάσει των οποίων θα ολοκληρωθούν κάποιες δράσεις για να μπορέσουμε, όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε εφαρμόσει τον διαχωρισμό που εγκρίθηκε από την ΡΑΕΚ.
Αυτονομία δραστηριοτήτων
Ο κ. Στυλιανού είπε ακόμη ότι θα γίνει εσωτερική εκχώρηση εξουσιών από το κεντρικό ΔΣ προς τις διευθύνσεις των δραστηριοτήτων για να μπορούν οι δραστηριότητες να λειτουργούν με μια αυτονομία και να παίρνονται οι αποφάσεις από το κεντρικό ΔΣ, η ευθύνη του οποίου θα παραμείνει ως έχει.
Σύμφωνα με τον ΓΔ της ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ σωστά ζητεί όπως η κάθε δραστηριότητα έχει μια αυτονομία /ανεξαρτησία, προσθέτοντας ότι στο τέλος της ημέρας θα αποσπαστούν κάποια μέλη του κεντρικού ΔΣ της ΑΗΚ στις συμβουλευτικές ομάδες που θα έχουν την ευθύνη της διεύθυνσης και διοίκησης των δραστηριοτήτων και να διασφαλιστεί με ένα κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς ότι αυτοί οι Διοικητικοί Σύμβουλοι δεν θα μπορούν να επηρεάζουν τη λειτουργία άλλων δραστηριοτήτων.
Εξήγησε ότι τα μέλη του ΔΣ που θα ασχολούνται με την παραγωγή δεν θα μπορούν να ασχολούνται, για παράδειγμα, με την καθημερινή εργασία των δικτύων.
Είπε ότι "θα πρέπει να καταρτιστεί νέος κώδικας δεοντολογίας για να εφαρμοστεί για το νέο τρόπο λειτουργίας ώστε να ξεχωρίζουν οι δραστηριότητες και ο τρόπος λήψης αποφάσεων”.
“Πρέπει να γίνουν τέτοιες τομές στον οργανισμό ώστε να υπάρχει και να φαίνεται η αυτονομία, ανεξαρτησία της κάθε δραστηριότητας”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ