Powered by

Ελλάδα: Τα σενάρια σε περίπτωση μη συμφωνίας με Τρόικα

Η ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ στα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης, αλλά και οι πολιτικά δύσπεπτες εναλλακτικές επιλογές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015 αποτελούν τα βασικά προβλήματα που πρέπει να ξεπερασθούν προκειμένου η ελληνική πλευρά να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου.
 
Όπως ξεκαθαρίζεται από όλες τις πλευρές, αλλά και στα επίσημα έγραφα του Euroworking Group που αποκάλυψε το Reuters, χωρίς συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης για την 5η αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική παράταση του προγράμματος και βεβαίως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων και τον καθορισμό της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «νέο πλαίσιο όρων» που θα επιτρέψει κάποια μέτρα που σήμερα στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνείς να μετατεθούν στο μέλλον. Αυτή η διευθέτηση ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι στιγμής διατηρεί τις γραμμές του με μεγάλη πειθαρχεία.

Στο θετικό σενάριο

Στο θετικό σενάριο που το ΔΝΤ υποχωρήσει από τις άκαμπτες θέσεις που εκφράζει σήμερα και υπάρξει συμφωνία έως τις 14 Δεκεμβρίου τότε:

-Θα ληφθεί απόφαση για την χορήγηση τεχνικής παράτασης του προγράμματος για λίγες εβδομάδες (για να μην χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει να λάβει η Ελλάδα από τον EFSF).

-Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην νομοθέτηση των μέτρων για τα οποία θα δεσμευθεί έναντι της τρόικας.

-Εάν η διαδικασία της νομοθέτησης εξελιχθεί ομαλά τότε θα λάβει τις δόσεις ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

-Η Ευρωζώνη θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM.

-Ο ESM και ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσουν τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη μονοετή προληπτική πιστωτική γραμμή.

-Η Ελλάδα θα προχωρήσει παράλληλα σε συνεννόηση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ρόλο του στην επομένη ημέρα και τη μορφή της «προληπτικής» χρηματοδοτικής του συνδρομής.

Στο αρνητικό σενάριο

Πρέπει να σημειωθεί πως το απαντητικό mail της κυβέρνησης προς την τρόικα έχει συνταχθεί ήδη από αργά χθες το μεσημέρι και παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι εστάλη -επεκράτησε σύγχυση μεταξύ Μαξίμου, υπουργείου Εργασίας και υπουργείου Οικονομικών- τελικά αυτό δεν έφυγε από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όχι τόσο λόγω της διαρροής του εγγράφου του Euroworking Group (είχε εξετασθεί στις 27 Νοεμβρίου) στο Reuters, όσο λόγο του ενδεχόμενου να υπάρξει συμφωνία με ένα «νέο πλαίσιο όρων».

Καθώς πλέον υπάρχει η παρότρυνση του Euroworking Group για συμφωνία έως τις 14 Δεκεμβρίου το απαντητικό mail με όλες τις διευκρινίσεις προς την τρόικα θα σταλεί προς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αφενός για να καταδειχθεί η ελληνική βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφετέρου για να καταδειχθούν και ενδεχόμενες ευθύνες μελών της τρόικας στον τορπιλισμό της «συμφωνίας».

Στο αρνητικό σενάριο που μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα βρεθεί χωρίς ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης και προληπτική χρηματοδοτική γραμμή θα απομείνει μόνον με το ΔΝΤ, το οποίο όμως δεν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Στο ενδεχόμενο αυτό ακόμη και εάν επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών) η συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα μετατεθεί το νωρίτερο για τα τέλη Φεβρουαρίου και το αργότερο για μετά τις πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα