Powered by

Πούτιν: Αμνηστία στα κεφάλαια που επιστρέφουν στη Ρωσία

Αντιμέτωπος με την οικονομική καταιγίδα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικέντρωσε την ετήσια ομιλία του State of the Union στην οικονομία. Πρότεινε πάγωμα της φορολογίας, αμνηστία στα κεφάλαια που επαναπατρίζονται, αλλά και χρήση των κρατικών ταμείων για να στηριχθούν οι εγχώριες τράπεζες και δηλώνει: «Η Ρωσία θα ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες».
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε πάγωμα των υπαρχουσών φορολογικών συνθηκών ώστε να μην αλλάξουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κι  πλήρη αμνηστία για τα κεφάλαια που επιστρέφουν στη Ρωσία.
 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να λάβει μέτρα για να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά του ρουβλίου. "Η αξία του ρουβλίου δεν μπορεί να γίνει ατιμώρητα αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ζητώ από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να λάβουν αυστηρά μέτρα για να κοπεί η όρεξη των κερδοσκόπων να παίζουν με τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ρουβλίου", είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ρωσίας ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και καθώς τις τελευταίες ημέρες το ρωσικό νόμισμα καταγράφει συνεχή ρεκόρ υποτίμησης ως προς το δολάριο."Οι αρχές γνωρίζουν ποιοι είναι οι κερδοσκόποι. Εχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα", συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε επίσης αμνηστία για όσους επιστρέφουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις.

Eπιπλέον ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε τους Ρώσους για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται και κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο "σιδηρούν παραπέτασμα" γύρω από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πως η ρωσική πολιτική ήταν η σωστή, υποστήριξε ο Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης. Επικρίνοντας τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος να προσπαθήσει να απευθυνθεί κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος. 

Η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας, είπε. Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι λειτούργησαν ως κίνητρα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και ότι η Ρωσία παρέμεινε ανοικτή στις ξένες επενδύσεις. 

"Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. "Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας", είπε.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο της απομόνωσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είπε ωστόσο. Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να "διαρρήξει" τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, είπε επικρίνοντας παράλληλα την Ουάσινγκτον ότι "επιδιώκει να επηρεάσει, παρασκηνιακά ή ευθέως, τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας". "Ορισμένες φορές, δεν ξέρει κανείς με ποιον είναι καλύτερο να μιλήσει, με τις κυβερνήσεις ή απευθείας με τους προστάτες τους και τους σπόνσορές τους", αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Πούτιν.

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»