CIPA: Απαίτηση για φιλικό επιχειρηματικό κλίμα

Την ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, απλοποίησης των διαδικασιών και πάταξης της γραφειοκρατίας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της Έκθεσης «Doing Business Report 2015», της Διεθνούς Τράπεζας, που παρουσίασε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Είναι η έκτη συνεχόμενη χρόνια που η Κύπρος περιλαμβάνεται στην συγκεκριμένη Έκθεση, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του CIPA. Η Διεθνής Τράπεζα αξιολογεί τις οικονομίες που συμμετέχουν, στη βάση δέκα διαφορετικών δεικτών που αφορούν ολόκληρο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης. Από τη στιγμή, δηλαδή, της εγγραφής της εταιρείας μέχρι και τον τερματισμό των εργασιών της. 

Όπως αναφέρει ο CIPA, η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση, ανάμεσα σε 189 χώρες παγκοσμίως. "Παρόλο που η Κύπρος σε απόλυτους αριθμούς παρουσίασε οριακή βελτίωση, η ταχύτερη υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και διαδικασιών από άλλες οικονομίες οδήγησε τη χώρα σε πιο χαμηλή θέση στον πίνακα κατάταξης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η χώρα μας πέρυσι κατετάγη 39η, τα φετινά αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα με τα περσινά, λόγω αναπροσαρμογής των εργαλείων αξιολόγησης εκ μέρους της Διεθνούς Τράπεζας. Με βάση τους φετινούς όρους αξιολόγησης, η χώρα μας πέρυσι κατετάγη 62η". 

Στο σύνολο των δέκα δεικτών, η Κύπρος βελτίωσε την κατάταξή της σε τρεις δείκτες, διατήρησε τη βαθμολογία της σε ένα, ενώ σε έξι δείκτες κατέγραψε απώλειες. Μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος κατετάγη μόλις 26η, πιο μπροστά από τη Μάλτα και την Κροατία. Η θέση της Κύπρου στους δείκτες «Εγκατάσταση και Παροχή Ηλεκτρισμού», «Οικοδομικές Άδειες» και «Εκτέλεση Συμβολαίων» είναι εξαιρετικά χαμηλή ενώ η αξιολόγηση σε άλλους δείκτες όπως η «Εγγραφή Ακίνητης περιουσίας» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται ευνοϊκή. 

Τους παρόντες στην εκδήλωση, παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, καλωσόρισε Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, ενώ την Έκθεση παρουσίασε ο Ανώτερος Λειτουργός του CIPA κ. Λευτέρης Σ. Ελευθερίου. 

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Οργανισμού υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε άμεσα με στρατηγικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία. Χρειαζόμαστε απλοποίηση διαδικασιών, διαφάνεια και ταχύτητα. Η απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και τους επαχθείς όρους που απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές είναι μονόδρομος». 

Ο κ. Αγκαστινιώτης πρόσθεσε ότι «η απουσία Μονοθυριδικής Υπηρεσίας, το γνωστό one-stop-shop, που θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο σε θέματα αδειοδοτήσεων και άλλων υποχρεώσεων του προς το Κράτος, όχι μόνο κρατά τη χώρα μας πίσω από άλλες Οικονομίες, αλλά μεγαλώνει και την ψαλίδα διαφοράς χρόνο με τον χρόνο».
Ο Πρόεδρος του CIPA αναφέρθηκε στην αρκετά υψηλή 14η θέση που έλαβε η Κύπρος στον δείκτη «Προστασία των Επενδυτών», τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και σκληρής δουλειάς μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με το επενδυτικό περιβάλλον -του CIPA, του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο