Δεν αποδίδει η παγκόσμια κινητικότητα προσωπικού

Οι επιχειρήσεις επενδύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια σε αποστολές εργαζομένων στο εξωτερικό για επαγγελματικούς σκοπούς, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το κόστος ή να μετρήσουν την αξία των επενδύσεων αυτών, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύει η PwC. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν έξι στους δέκα οργανισμούς να δηλώνουν ότι τα προγράμματα παγκόσμιας κινητικότητας που διαθέτουν σήμερα δεν αποδίδουν σε σχέση με το απαιτούμενο κόστος.

Η έκθεση, που βασίζεται σε εμπεριστατωμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 σχεδόν εκτελεστικά στελέχη από όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ότι πολλά τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πληροφόρηση, επένδυση και υποδομή ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές απαιτήσεις και να διαχειριστούν τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που εντάσσονται σε προγράμματα διεθνούς κινητικότητας.

Η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι παράλληλα με την πιθανή αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναλαμβάνουν εργασίες στο εξωτερικό, αναμένεται να διαφοροποιηθεί και η φύση των εργασιών αυτών. Η μεγαλύτερη αλλαγή θα αφορά τον αριθμό των ατόμων που αναλαμβάνουν μικρής διάρκειας εργασίες στο εξωτερικό, καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν ότι το σχετικό ποσοστό θα υπερδιπλασιαστεί (58%).

Αντίστοιχη αύξηση αναμένεται να σημειώσει και ο αριθμός των εργαζομένων που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς (57%). Κι εδώ ωστόσο προκύπτουν κίνδυνοι, καθώς πρόκειται για το δυσκολότερο είδος κινητικότητας από άποψη διαχείρισης. Η έκθεση προβλέπει επίσης αύξηση σε νέες μορφές κινητικότητας, όπως είναι η ανταλλαγή ταλέντων μεταξύ δύο χωρών. Πέραν του ενός πέμπτου των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζει την εισαγωγή του θεσμού αυτού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Στα συμπεράσματα της Έκθεσης Σύγχρονης Κινητικότητας της PwC περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
•    Η συμμόρφωση σε θέματα φορολογίας και μετανάστευσης αποτελεί τη βασική πρόκληση σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων, ενώ ακολουθούν τα ζητήματα ασφάλειας και η διστακτικότητα εκ μέρους των εργαζομένων να απαρνηθούν τα συνταξιοδοτικά σχέδια που ισχύουν στη χώρα τους.
•    Τα επιχειρηματικά στελέχη επιζητούν στενότερη συνεργασία με τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και κινητικότητας, τα οποία καλούνται να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό, να συμβάλουν στην πρόσβαση, στην ανάπτυξη και στην εξασφάλιση του απαραίτητου ταλαντούχου προσωπικού αλλά και να παρέχουν κίνητρα για μετακινήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
•    Σε δύο χρόνια από σήμερα, μόνο το 34% των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και κινητικότητας αναμένει ότι το έργο τους θα επικεντρώνεται στη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών. Αντίθετα, προβλέπεται ότι θα αναλάβουν μια πιο στρατηγική δράση, όπως είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (62%) και η μέτρηση της απόδοσης των επενδύσεων (76%) με στόχο τη συνεχή βελτίωση.
•    Κατά μέσο όρο, το 12,2% του ανθρώπινου δυναμικού ενός οργανισμού δραστηριοποιείται κάθε χρόνο επαγγελματικά στον διεθνή χώρο, ενώ το 1,6% εργάζεται σε άλλη χώρα.  

 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο