Η bad bank διχάζει τραπεζίτες

Διχασμένοι εμφανίστηκαν στο 2ο Cyprus Banking Forum οι επικεφαλής των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας «κακής τράπεζας» ή εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην οποία θα μεταφέρονταν τα προβληματικά στοιχεία. 

Σε σχετική ερώτηση παρευρισκόμενου, ο Γιώργος Άππιος CEO της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου σημείωσε πως η λειτουργία ενός οργανισμού όπως ο ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να άμεσα και θα το βρίσκουμε για πολλά χρόνια μπροστά μας, σημείωσε. Γι’ αυτό το λόγο, εισηγήθηκε τη δημιουργία μίας εταιρεία σε εθνικό επίπεδο στην οποία όλες οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα προβληματικά τους δάνεια αγοράζοντας χρόνο ώστε να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι ισολογισμοί και τα κεφάλαιά τους. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε κίνητρα, για παράδειγμα  φορολογικά, σε επενδυτές που θα χρηματοδοτούσαν το όλο έργο. Θα ήταν μία από τις καλύτερες λύσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε», σχολίασε.

Ο Μιχάλης Λούης CEO της Eurobank, υπενθύμισε πως το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση της εταιρείας ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα των εκποιήσεων. «Νομίζω ακόμα δεν έχουμε την υποδομή για να στηρίξουμε τέτοια εφαρμογή», ήταν το σχόλιό του.

Ο CEO της Alpha Bank Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου υπενθύμισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να «γράψουν» περαιτέρω ζημιές από τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γιώργος Άππιος χαρακτήρισε ως εθνική ανάγκη τη δημιουργία μίας τέτοιας οντότητας και γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να δει το θέμα ως εθνικό. «Πρέπει να αρχίσουμε να το κοιτάζουμε. Ακόμα δεν κάναμε ούτε μία μελέτη γι’ αυτό το ενδεχόμενο».

Δίδοντας ένα διαφορετικό στίγμα στην όλη συζήτηση ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Μάριος Κληρίδης υπενθύμισε πως τότε που γινόταν η συζήτηση δεν υπήρχε αρκετό κεφάλαιο στην κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα. Τώρα, πρόσθεσε, με το 1δις που έμεινε αχρησιμοποίητο (σ.σ. το κεφαλαιακό μαξιλάρι για τον Συνεργατισμό) ενδεχομένως να μπορούσε να κάνει κάτι. «Με την απομάκρυνση των κακών δανείων θα υπήρχαν αρκετές θετικές παρενέργειες όπως επικέντρωση στις κύριες εργασίες και νέος δανεισμός. Είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε», κατέληξε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το παράδειγμα της ιρλανδικής ΝΑΜΑ έβαλε νωρίτερα στη δική του παρουσίαση και ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls ο οποίος χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. 

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη