Απάνθρωπος και παράλογος ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

Το 2011 η τότε κυβέρνηση Χριστόφια μάζεψε 11 εκ. ευρώ από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Το 2012 ο φόρος αυτός ανέβηκε στα 25 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Χριστόφια για το 2013 εισηγήθηκε το ποσό να ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ.
Τελικά, η νέα κυβέρνηση το μείωσε και εισέπραξε περίπου 100 εκ. ευρώ τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.
Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Τι είδους φόρος είναι ο συγκεκριμένος φόρος; Γιατί δεκαπλασιάστηκε μέσα σε 2 χρόνια;

Σίγουρα δεν είναι φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα, διότι πληρώνουν και τα μη εισοδηματικά όπως η μη εκμεταλλεύσιμη γη. Τα εισοδηματικά ακίνητα πληρώνουν ούτως ή άλλως και φόρο εισοδήματος και άμυνα στα ενοίκια άρα τριπλό-φορολογούνται.

Δεν είναι τέλος (fees) , διότι δεν αντικατοπτρίζει το κόστος κάποιας υπηρεσίας που προσφέρει το κράτος προς το συγκεκριμένο ακίνητο και τον ιδιοκτήτη του. Είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση και τα κόμματα είναι φόρος πλούτου.

Να ξεκαθαρίσω ότι κάποιος που έχει ένα ακίνητο/α δεν είναι πλούσιος γιατί μπορεί να έχει ισόποσο ή/και μεγαλύτερο δάνειο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και απελπισμένα εισπράττει χρήματα για τα δημόσια ταμεία, από όπου τα βρει, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την ζημιά που προκαλείται από τέτοιες φορολογίες.
Φαίνεται ότι και τα κόμματα μας τον βλέπουν ως φόρο πλούτου, αφού όλα ψηφίσαν υπέρ της σχετικής φορολογίας, χωρίς προσχήματα και δικαιολογίες.

Η επιβολή παράλογων φορολογιών είναι η εύκολη λύση τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα, που αντί να περικόψουν έξοδα, από σπατάλες, προχωρούν στην αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να είναι φόρος πλούτου, γιατί αν ήθελαν, κυβέρνηση και κόμματα να επιβάλουν φόρο πλούτου, θα έπρεπε να φορολογούσαν την καθαρή αξία των ακινήτων, δηλαδή να λάμβαναν υπόψη τους και τα χρέη που υπάρχουν για αυτά τα ακίνητα. Εξάλλου, γιατί δεν φορολογούνται άλλα είδη πλούτου όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, οι πίνακες, τα γιοτ  κ.α.;

Να αναφέρουμε ότι οι κυβερνώντες είχαν υποσχεθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος ήταν προσωρινός για το 2013. Τελικά επαναλήφθηκε και το 2014 στα ίδια επίπεδα και απ’, ότι αντιλαμβανόμαστε με τους προϋπολογισμούς του 2015, οι κυβερνώντες προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα ίδια ποσά μέχρι και το 2017.
Γιατί είναι παράλογη ίσως και απάνθρωπη η συγκεκριμένη φορολογία;

Εκτός των όσων προαναφέραμε, δεν είναι φόρος πλούτου, γιατί εισπράττεται από ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν την ευχέρεια να τον πληρώσουν. Αποτέλεσμα είναι να στραγγαλίζεται περαιτέρω η ρευστότητα της αγοράς. Και όλα αυτά, για να μαζεύονται χρήματα και να τα σπαταλά το δημόσιο.
Με αυτά τα δεδομένα επιβάλλεται άμεσα η αναδιάρθρωση και μείωση όλων των φορολογιών που έχουν σχέση με την ακίνητη περιουσία.

Οι φόροι έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα που περιορίζουν τις συναλλαγές και στραγγαλίζουν την πολυπόθητη ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων.

Ειδικά ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, μαζί με το δημοτικό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συγχωνευθούν και να μειωθούν σημαντικά, έτσι ώστε  να αντικατοπτρίζουν τις υπηρεσίες (όπως πάρκα, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, φωτισμό, που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη) και τις υποδομές που προσφέρουν στα ακίνητα οι δημοτικές αρχές.

Μόνο τότε ο συγκεκριμένος φόρος θα πάψει να είναι απάνθρωπος και παράλογος και θα τον πληρώνουν οι πολίτες αγόγγυστα.

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!