Powered by

Τουρισμός: Κάθε χρόνο τα ίδια λόγια χωρίς πράξεις

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιθυμία όλων για αναβάθμιση της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Στο πάνελ του 2ου Cyprus Hotel Management & Investment Forum βρέθηκαν να συζητούν και να συμφωνούν ο CEO της Hermes Airports, Wes Porter, ο πρόεδρος της Muskita Hotels, Χρίστος Μουσκής  και ο γενικός διευθυντής της Aeolos Travel, Σώτος Στεφάνου.

Ο κ. Porter παραδέχθηκε την ανάγκη να προσελκύσουμε περισσότερες αεροπορικές εταιρείες όμως υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για το τουριστικό προϊόντος της Κύπρου. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια του 2ου Cyprus Hotel Management & Investment Forum, η Κύπρος δεν διαθέτει μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά ιστορία και κουλτούρα η οποία μπορεί να εκτιμηθεί από τους ξένους, έστω και αν οι Κύπριοι ξεχνούν. «Η Κύπρος είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στο βουνό μέσα σε λίγα λεπτά από τη θάλασσα», πρόσθεσε. 

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι στο είδος των τουριστών που θέλουμε να προσελκύσουμε. «Τα συζητάμε ξανά και ξανά, αλλά δεν προχωράμε σε δράσεις.  Δεν αλλάζει τίποτα έτσι», τόνισε, προσθέτοντας ότι και πέρυσι τα ίδια πράγματα συζητούσαμε.  

Όπως με έντονο προβληματισμό υπογράμμισε ο κ. Μουσκής  η Κύπρος δυστυχώς δεν διαθέτει brand. «Πρέπει να χτίσουμε το brand μας. Ο κόσμος έχει μια εικόνα στο μυαλό του στο άκουσμα της Ελλάδας, της Αιγύπτου ή της Τουρκίας. Αυτό δεν ισχύει για την Κύπρο. Έχουμε ανταγωνιστικό πρόβλημα», παραδέχθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την Κύπρο λείπει η αυθεντικότητα, η μοναδικότητα, τόσο στις εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες της όσο και στην εμφάνισή της. «Η αρχιτεκτονική μας δεν είναι μοναδική ούτε ομοιόμορφη», πρόσθεσε.  Όπως είπε δεν γίνονται αρκετά από την κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ορθής εικόνας, οι αρχές ασχολούνται μόνο με τη φορολόγηση της τουριστικής βιομηχανίας. «Σε τι είμαστε καλύτεροι;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί μας μειώνονται καθώς πολύ απλά οι υπόλοιπες χώρες όλα αυτά τα χρόνια αναβαθμίζονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για θέρετρα σκι, προσέλκυση τουριστών τρίτης ηλικίας προσφέροντας τους δραστηριότητες, αλλά και ορθή εκμετάλλευση του καλού κλίματος της χώρας, ώστε να καταπολεμηθεί η εποχικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Στην έλλειψη στρατηγικής και πλάνου αναφέρθηκε και ο κ. Στεφάνου. Όπως είπε, οι επενδύσεις πλέον στην τουριστική βιομηχανία είναι περιορισμένες δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο περιορισμένης ανάπτυξης και μη ικανοποιητικής και μη ικανοποιητικής προσέλκυσης τουριστών . «Πρέπει να προσελκύσουμε τουρίστες και τον χειμώνα επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο όμως πρέπει όταν έρθουν να υπάρχουν πράγματα να κάνουν, εξού και χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός και όραμα», πρόσθεσε. 

Δείτε επίσης: Αξιολογώντας τις ξενοδοχειακές μονάδες της ΚύπρουΔώστε εμπειρίες στους τουρίστες, Επτά μυστικά marketing για τα ξενοδοχεία

Δειτε Επισης

Σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα-Αναδείχθηκε καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός στα The Telegraph Travel Awards 2025
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Θάνος Μιχαηλίδης: Η μεγάλη προοπτική της Πάφου και πώς θα προσελκύσει υψηλότερης εισοδηματικής τάξης τουρίστες
Ισπανικός τουρισμός: Επιβράδυνση το 2025 για την «πρωταθλήτρια» του 2024-Η αβεβαιότητα πλήττει τα ταξίδια
Στο Cap St Georges Hotel & Resort ο διάσημος σεφ Andreas Senn-Δύο μοναδικές βραδιές γαστρονομικής τελειότητας
Νέο Iced Refresher Collection για ενέργεια και δροσιά στα Kawacom’s παγκύπρια
Η Wizz Air παρουσιάζει τη νέα λειτουργία «My Journey» στην εφαρμογή της
Το Palm Beach Resort αποκαλύπτεται με λάμψη στη Λάρνακα(vid)
Pendeli Resort: Ανακοινώθηκε το opening-Οι πρώτες φωτογραφίες από το ανανεωμένο ξενοδοχείο των Πλατρών
Ανοίγει το AYÃ Resort του ομίλου All&More Hotels and Resorts-45 πολυτελείς σουίτες και τρία overwater bungalows