"Να μπει λουκέτο στις παράνομες λαϊκές αγορές"

Τις Τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς καταγγέλλουν έξι Σύνδεσμοι για τη συνεχιζόμενη κατάσταση που επικρατεί με τις παράνομες λαϊκές αγορές και τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και προειδοποιώντας με δυναμικά μέτρα.

Σε κοινή διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής, το Παγκύπριο Σωματείο Ιδιοκτητών Φρουταριών,  ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενώσουν τις φωνές τους για εφαρμογή της νομοθεσίας, καλώντας την ίδια ώρα τις Τοπικές Αρχές να βάλουν λουκέτο στις παράνομες λαϊκές αγορές και τα παζαράκια.

 

Όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, παρά τις προειδοποιήσεις των Συνδέσμων πριν από 3 περίπου μήνες και τις καταγγελίες για παράνομες λαϊκές αγορές, τίποτε δεν έχει γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως "τα ίδια φαινόμενα εξακολουθούν να ισχύουν, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα".

"Έχει γίνει μια νομοθεσία η οποία όμως δυστυχώς δεν τηρείται και καλούμε για ακόμη μια φορά τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να γίνονται σωστές λαϊκές αγορές", είπε ο κ. Χατζηαδάμου, διευκρινίζοντας πως οι 6 Σύνδεσμοι δεν είναι ενάντια στις λαϊκές αγορές που θα δραστηριοποιούνται με βάση τη νομοθεσία, η οποία ξεκάθαρα αναφέρει πως σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι παραγωγοί με κυπριακής παραγωγής προϊόντα.

Προειδοποίησε δε ότι οι Σύνδεσμοι μελετούν σειρά μέτρων, όπως ο τερματισμός καταβολής φορολογιών προς τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες έχουν και την αρμοδιότητα του ελέγχου των λαϊκών αγορών.

"Ίσως με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν ότι θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να ελέγξουν την κατάσταση", είπε και υπέδειξε ότι μελετώνται και άλλα μέτρα αντίδρασης τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις υπάρξει τελική απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων Πανίκος Μαμωνίτης κατήγγειλε από την πλευρά του πως στις παράνομες λαϊκές αγορές καταλήγουν αρκετά προϊόντα που φθάνουν από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων και "βαφτίζονται" κυπριακά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς στις καταγγελίες που κατά καιρούς γίνονται από τους παραγωγούς.

"Πλην του Δημαρχείου Δερύνειας, όπου εφάρμοσε πλήρως τη νομοθεσία, όλες οι άλλες λαϊκές αγορές λειτουργούν παράνομα, αντικανονικά και χωρίς κανέναν έλεγχο", ανέφερε ο κ. Μαμωνίτης, κάνοντας λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία κανένας αρμόδιος δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία.

Η νομοθεσία για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, συνέχισε, ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2012, αλλά δεν εφαρμόζεται και διερωτήθηκε "μήπως υπάρχουν και πάλι φαγοπότια ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν ανακοινώνουν στους παραγωγούς;".

Υπενθυμίζοντας πως με βάση τη νομοθεσία στις λαϊκές αγορές πρέπει να δραστηριοποιούνται μόνο παραγωγοί και να πωλούν μόνο τα προϊόντα που παράγουν, ο Πανίκος Μαμωνίτης είπε πως "σήμερα επικρατεί ένα μπάχαλο" και κάλεσε τους αρμόδιους να εφαρμόσουν άμεσα τη νομοθεσία, αν πραγματικά το κράτος θέλει να στηρίξει τον Κύπριο παραγωγό.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών, Πόλυς Καττάσης, είπε πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο αφού "δεν επιτρέπεται εμείς να τηρούμε όλους τους θεσμούς, τις νομοθεσίες και φορολογίες που διέπει το λιανικό εμπόριο και σε κάποιες άλλες αγορές να μην εφαρμόζονται οι νομοθεσίες".

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία, συνέχισε ο κ. Καττάσης, αναγκάζει το σωματείο να ζητήσει την κατάργηση όλων των νομοθεσιών, κανονισμών και φορολογιών που διέπουν το λιανικό εμπόριο ώστε όλοι να εργάζονται επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις.

Ο Πρόεδρος των φρουταριούχων κάλεσε επίσης την Υπουργό Εργασίας να ανανεώσει το διάταγμα του τουριστικού ωραρίου, το τρίμηνο 1η Ιανουαρίου με 31 Μαρτίου 2015 και όπως αρχίσει η διαδικασία για πλήρη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων.

Η συνέχιση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές θα πρέπει να συνεχίσει, δήλωσε επίσης ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, κατά τους 16 τελευταίους μήνες που εφαρμόζονται τα διατάγματα, έχουν εργοδοτηθεί στον τομέα του λιανικού εμπορίου 6,872 άτομα, με το 72% των νεοπροσληφθέντων να αμείβεται με μηνιαίο μικτό μισθό άνω των 800 ευρώ.

Επίσης, συνέχισε, στα ταμεία του κράτους εισρέουν μηνιαίως επιπλέον μισό εκατομμύριο ευρώ, από την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων.

"Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη οκταμηνία, ενώ ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών εμφάνισε 2,5% αύξηση σε σχέση με το 2013 και ο δείκτης όγκου εργασίας στο λιανικό εμπόριο  αύξηση 4,5%", συμπλήρωσε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως "με μια τόσο απλή και ανέξοδη αλλαγή πολιτικής, η Κυβέρνηση διόρθωσε τις στρεβλώσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργήθηκαν στο λιανικό εμπόριο, συνεπεία της νομοθεσίας του 2006" και εξέφρασε την άποψη ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη η συνέχιση του ωραρίου αυτού, "καθώς εξυπηρετεί την οικονομία, τους καταναλωτές, την αγορά εργασίας και ευρύτερα τον τόπο μας".

Δειτε Επισης

Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το 2025
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις