«Αποστολή Νερό» από Α/φοι Λανίτη-Coca Cola

Το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» πραγματοποιείται από το Global Water Partnership – Mediterranean και το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company), με χρηματοδότηση ύψους 680.000 δολαρίων για το διάστημα 2013-2017 από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ (The Coca-Cola Foundation). Συνεργάτες των εκπαιδευτικών δράσεων του Προγράμματος είναι το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ δίκτυο MEdIES και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Συγκεκριμένα, τέσσερα δημόσια σχολεία και τρία κρατικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο έργων των πράσινων υποδομών. Δύο σχολεία (Γυμνάσιο Λινόπετρας, Στ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς) και δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – στην Αθαλάσσα και τη Σαλαμιού - επωφελήθηκαν από την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού, ενώ σε δύο ακόμα σχολεία έγινε αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού (Δημοτικά Σχολεία Γερίου και Αγίου Ανδρέα), με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Τέλος, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πεδουλά, με μία ολιστική προσέγγιση για την αξιοποίηση των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, εγκαταστάθηκε διπλό σύστημα ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής όμβριων υδάτων.

Με την Κύπρο να έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δύο χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο έλλειμμα σε υδάτινους πόρους και τις κυπριακές αρχές να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα λειψυδρίας σε αρκετά μέρη ιδιαίτερης σημασίας για τη γεωργία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, η προστασία και ενίσχυση των υδατικών πόρων αποδεικνύεται κρίσιμο θέμα για την ποιότητα ζωής και τις οικονομικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Προγράμματος  «Αποστολή Νερό» στην Κύπρο είναι η ανάδειξη και προώθηση της αξιοποίησης των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, με έμφαση στην ανακύκλωση του «γκρίζου» νερού και τη συλλογή βρόχινου νερού, ως βιώσιμες και οικονομικές λύσεις για την αύξηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και την προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή.

Αξιοποίηση του «γκρίζου» νερού
Με την εφαρμογή των καινοτόμων συστημάτων του Προγράμματος, το νερό που τρέχει από τις βρύσες στους δημόσιους χώρους χωρίς να καταναλώνεται, συλλέγεται, επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιείται για άρδευση κήπων ή για τα καζανάκια στις τουαλέτες. Είναι προφανής η επιμορφωτική φιλοδοξία του Προγράμματος: στους χώρους που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, συχνάζουν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες παιδιά, στα οποία οι καθηγητές τους επιδεικνύουν το σύστημα, εξηγώντας τους τον τρόπο λειτουργίας του και τη σημασία  της αξιοποίησης του τεράστιου δυναμικού των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων για την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου του νησιού. Απώτερος στόχος του Προγράμματος βεβαίως η καλλιέργεια στους Κύπριους μαθητές μίας νέας κουλτούρας, υπεύθυνης και συνετής κατανάλωσης νερού.

Σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και επαγγελματιών
Για το λόγο αυτό, το «Αποστολή Νερό» πρόσφατα πραγματοποίησε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, νέο σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση του ειδικά σχεδιασμένου για μαθητές εκπαιδευτικού υλικού που έχει αναπτύξει το Πρόγραμμα όσον αφορά στους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ δίκτυο MEdIES. Έως τώρα στα δύο σεμινάρια εκπαιδευτικών σε Λευκωσία και Λάρνακα, ΧΧ εκπαιδευτικοί έχουν έρθει σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό.
Παράλληλα, διοργανώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας σεμινάριο ενημέρωσης και επιμόρφωσης τεχνιτών, μηχανικών και επαγγελματιών στο χώρο της κατασκευής, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, για την εγκατάσταση και συντήρηση καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών μη συμβατικών υδατικών πόρων και εξοικονόμησης νερού. Επαγγελματίες ποικίλων ειδικοτήτων συμμετείχαν στο σεμινάριο, σηματοδοτώντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο νησί
Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις δράσεις εκπαίδευσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μη συμβατικών πόρων στην Κύπρο σε συνεργασία με εθνικούς φορείς κατά τα επόμενα έτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola.

 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο