Πηλείδης: 2015 χωρίς παροχολογία
10:47 - 29 Δεκεμβρίου 2014
Τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι μπροστά μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη.
Μη ύπαρξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλά επίπεδα ανεργίας, έλλειψη ρευστότητας χρήματος, υψηλά επιτόκια, μη διευθέτηση του θέματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μείωση της επιχειρηματικότητας, χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, μείωση της κατανάλωσης, υποτονικότητα της κτηματαγοράς είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγράφονται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΚΕΒΕ.
Για να προχωρήσουμε μπροστά και να φέρουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο,
απαιτούνται τα εξής σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη:
1. Άμεση προώθηση λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.
2. Προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τομών για εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας.
3. Πάταξη της διαφθοράς/διαπλοκής και σκανδάλων για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το Κράτος.
4. Πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας που σκοτώνει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των νέων ευκαιριών που προέρχονται είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.
5. Αξιοποίηση των νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στην έρευνα, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες, κ.λπ.
«Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι το 2015 θα είναι το έτος έναρξης της ανάκαμψης της οικονομίας. Διαμηνύει ωστόσο ότι η ανάκαμψη αυτή θα είναι μικρή και πολύ εύθραυστη, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να παρασυρθούμε στην λογική της πρόωρης παροχολογίας. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η δημιουργία σταθερών συνθηκών ανάπτυξης που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας στη βάση ενός σωστού, βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης».
Το ΚΕΒΕ, προστίθεται στο μήνυμα, αναμένει ότι όλο το πολιτικό σύστημα και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και δηλώνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
«Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς το ΚΕΒΕ δίνει τη διαβεβαίωση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στην ανόρθωση της οικονομίας».