Powered by

Υπ. Γεωργίας: Στροφή σε θάλασσα και βουνό

Θετική απάντηση αναμένει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης από τις Βρυξέλλες για την κατοχύρωση του χαλουμιού. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Κουγιάλης δηλώνει αισιόδοξος για την προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή του Τροόδους, ενώ αναφέρει ότι εργάζεται προς τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, τόσο φυσικών όσο και με τεχνητούς υφάλους. Παράλληλα, ανέφερε ότι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν σε όλους της τομείς της αγροτικής παραγωγής γι΄αυτό, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων. 

 

-Ήδη λόγω και της κατοχύρωσης  του χαλουμιού ως ΠΟΠ που επίκειται πολύ σύντομα  υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 
-Θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την εν εξελίξει διαδικασία που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.

- Υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει επαγγέλματα όπως γεωπόνοι και ζωοτέχνες γιατί αυτοί οι άνθρωποι  μπορούν να μεταμορφώσουν τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφία της Κύπρου.  

- Το σύνολο της παραγωγής για το 2014 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές παρότι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσιάζουν αισθητή μείωση  

Eρ. Πώς προχωρά ο φάκελος για την κατοχύρωση του χαλουμιού; Πότε να περιμένουμε απάντηση από Βρυξέλλες; Εκτιμάτε ότι θα είναι θετική;

Απ. Ο φάκελος που έχουμε καταθέσει για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται αισίως στην τελική ευθεία. Ο φάκελος έχει τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Επιτροπής και έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Ευελπιστώ ότι η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι θετική  και σύντομα θα ξεκινήσει η εσωτερική διαβούλευση εντός της Επιτροπής. 

Ερ. Ποιοι τομείς σε γεωργία/ κτηνοτροφία/ αλιεία μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω;

Απ.  Εκτιμώ ότι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υπάρχουν σε όλους της τομείς της αγροτικής παραγωγής είτε αυτοί αφορούν την γεωργία την κτηνοτροφία είτε την αλιεία. Βέβαια η προοπτική από μόνη της δεν αρκεί για ένα κλάδο να αναπτυχθεί περαιτέρω. Θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και προσήλωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Θα πρέπει να εισάξουμε στοιχεία όπως ο επαγγελματισμός, η συνεχής επιμόρφωση και εκσυγχρονισμός και ο καθορισμός μιας βασικής στρατηγικής ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σε ένα διεθνές πλέον επίπεδο. Εμείς ως Υπουργείο προχωρούμε στην μεταρρύθμιση δομών και πρακτικών ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το έργο μας με ένα τρόπο αποδοτικότερο και πιο προσβάσιμο στον Πολίτη. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών όπως π.χ.  η εισαγωγή του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας  για να μπορούν οι παραγωγοί μας να σταθεροποιήσουν τα εισοδήματα τους και η προώθηση και περαιτέρω στήριξη στα παραδοσιακά μας προϊόντα σε μια προσπάθεια να τοποθετήσουμε προϊόντα από την Κύπρο σε ξένες αγορές. Παράλληλα προχωρούμε σε ένα επταετές πλάνο με το οποίο στοχεύουμε να επιλύσουμε το  υδατικό  πρόβλημα με την χρήση του ανακυκλωμένου νερού κάτι που θα εξοικονομήσει σημαντικούς  υδάτινους πόρους για σκοπούς ύδρευσης ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει τη γεωργία μας. Θα ήθελα να πω ότι αυτή η προοπτική του αγροτικού τομέα διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία που φανερώνουν τις αντιστάσεις που παρουσίασε ο τομέας στην πίεση που ασκείται στο σύνολο της οικονομίας τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Το σύνολο της παραγωγής για το 2014 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές παρότι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσιάζουν αισθητή μείωση  Και το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν έχουν απολεσθεί   θέσεις εργασίας κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή.

Ερ.  Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;

Απ. Έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Υπουργείου που θα λειτουργεί και θα συμβάλει αναπτυξιακά ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες. Έχοντας αυτό κατά νου δεν μπορεί παρά να εργαζόμαστε και προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων. Και μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για διάφορους τομείς που άπτονται της αγροτικής παράγωγης και όχι μόνο. Ήδη λόγω και της κατοχύρωσης  του χαλουμιού ως ΠΟΠ που επίκειται πολύ σύντομα  υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Αναμένω επίσης πως θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την εν εξελίξει διαδικασία που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους κάτι που είμαι βέβαιος ότι διαμέσου της συνεργασίας Κράτους και ιδιωτών θα αποφέρει οφέλη για τον τουρισμό, τη διάδοση και την προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων στην περιοχή.

Παράλληλα να σημειώσω ότι διαμέσου του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020 ενισχύεται και διαφοροποιείται το τουριστικό μας προϊόν. Αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με τεχνητούς ύφαλους οι οποίες θα εμπλουτιστούν περαιτέρω στα πλαίσια του νέου Προγράμματος. Αυτό αναμφισβήτητα ανοίγει νέες προοπτικές στον τουρισμό και ιδιαίτερα τον καταδυτικό τουρισμό καθιστώντας ελκυστική προοπτική για δυνητικούς επενδυτές. 


Ερ. Υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης στο τομέα της αλιείας; Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί;

Απ. Ο τομέας της αλιείας είναι εξαιρετικής σημασίας και για αυτό τον λόγο καταβάλλουμε προσπάθειες αντιστροφής της πορείας προηγούμενων ετών ούτως ώστε να επιτύχουμε την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των αλιευτικών μας αποθεμάτων. Όραμα μας είναι μια γαλάζια και αποδοτική στη χρήση των πόρων οικονομία, καθώς και μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη αλιεία, που θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής και προστατεύοντας το περιβάλλον.  Θέλω να υπογραμμίσω ότι το κονδύλι που παραχωρήθηκε στην Κύπρο για την επόμενη επταετία 2014-2020 από το νέο Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, διπλασιάστηκε και χάριν στις συντονισμένες προσπάθειες μας το ποσό ανήλθε στα €40εκ. αντί €20εκ. που δόθηκαν για την περίοδο 2007-2013.  Η σημαντική αύξηση που πετύχαμε, θα συμβάλει στην υλοποίηση έργων υποδομής, σε μια δυσμενή οικονομική περίοδο.
Προς αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε προς τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, τόσο φυσικών όσο και με τεχνητούς υφάλους, το οποίο θα συμβάλλει συνεργιστικά με τα διάφορα άλλα διαχειριστικά μέτρα της αλιευτικής προσπάθειας, στην αύξηση της τοπικής βιοποικιλότητας, στον εμπλουτισμό των ιχθυαποθεμάτων και στην προσέλκυση καταδυτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις μας για την προστασία των θαλάσσιων πόρων, όπου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως:
1.    ο εμπλουτισμός και περαιτέρω βελτίωση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών των Τεχνητών Υφάλων
2.    η παροχή εναλλακτικού εισοδήματος στους αλιείς από τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων
3.    η επιτήρηση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
4.    καθώς και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων.

Ερ. Πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι γεωργοί/κτηνοτρόφοι στις νέες τεχνολογίες; 

Απ. Ο αγροτικός κόσμος σε συνεργασία  αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να εκσυγχρονιστούν είτε αυτό αφορά πρακτικές είτε αυτό αφορά εξοπλισμό είτε ακόμη και την σύγχρονη αντίληψη περί αγροτικής παραγωγής. Το παλαιότερο μοντέλο στο οποίο κάποιος εισερχόταν στον πρωτογενή τομέα χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και τεχνογνωσία δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Θα πρέπει η αγροτική μας παραγωγή να στηρίζεται στον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία, να χρησιμοποιεί τους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς με τον αποδοτικότερο τρόπο και παράλληλα θα πρέπει να επιδιώκεται η τεχνολογική καινοτομία ούτως ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος. Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν αρκετά μέτρα και θα δαπανηθούν σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των αγροτών μας. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει αυτά τα επαγγέλματα όπως γεωπόνοι και ζωοτέχνες γιατί αυτοί οι άνθρωποι  με τη δική μας συμβολή μπορούν να μεταμορφώσουν τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφία της Κύπρου.  

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή