Powered by

Τα σενάρια για την Προεδρία στην Ελλάδα

Σε λιγότερες από 48 ώρες, οι Έλληνες θα γνωρίζουν εάν θα έχουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εάν θα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2015 για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Το πρώτο ενδεχόμενο, που δίνει παράταση, άγνωστης όμως διάρκειας, στην τωρινή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, προϋποθέτει ότι την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι που θα αρχίσει στη Βουλή η ανάγνωση των ονομάτων 300 βουλευτών, τουλάχιστον 180 από αυτοί θα πρέπει να σηκωθούν όρθιοι στο άκουσμα του δικού τους ονόματος και να φωνάξουν «Σταύρος Δήμας».

 

Στην 2η ψηφοφορία, την περασμένη Τρίτη, 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του. Που σημαίνει ότι εάν αυτοί παραμείνουν σταθεροί στην επιλογή τους, απαιτούνται άλλες 12 ψήφοι. Η εξίσωση μοιάζει απλή, αλλά κάθε άλλο από τέτοια είναι.

Η δεξαμενή των υπολειπόμενων ανεξάρτητων βουλευτών, περιέχει ακριβώς τον απαιτούμενο αριθμό των 12 προσώπων που χρειάζονται για να εκλεγεί ο κ. Δήμας, και να αποφευχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Πρόκειται για τους: Πέτρο Τατσόπουλο (πρώην από ΣΥΡΙΖΑ), Μίμη Ανδρουλάκη (από ΠΑΣΟΚ), Βασίλη Καπερνάρο (από ΑΝΕΛ), Οδυσσέα Βουδούρη (από ΔΗΜΑΡ), Θεόδωρος Παραστατίδης (από ΠΑΣΟΚ), Χρυσούλα Γιαταγάνα (από ΑΝΕΛ), Ραχήλ Μακρή (από ΑΝΕΛ), Πάρης Μουτσινάς (πρώην ΔΗΜΑΡ), Θεοδώρα Τζάκρη (πρώην Τζάκρη), Μάρκος Μπόλαρης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ) και Νίκη Φούντα (πρώην ΔΗΜΑΡ).

Πολλά λέγονται, πολλές προβλέψεις γίνονται, και πολλές πληροφορίες, όλες αδιασταύρωτες, κυκλοφορούν ως προς το πόσοι και ποιοι από αυτούς τους «12» θα ψηφίσουν, ή είναι κοντά στο να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα. Το πιο «αισιόδοξο» για  από όλα τα κυκλοφορούντα σενάρια είναι ότι από αυτήν την δεξαμενή μπορεί να αποσπάσει 4-5 ψήφους.

Επισημαίνεται ότι από αυτήν την ομάδα των Ανεξαρτήτων, οι 7-8 επαναλάμβαναν δημόσια έως και χθες ότι έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν διότι προέχει για αυτούς «η ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης». Έτσι, ο αριθμός των 4-5 ως πιθανών ψηφοφόρων της υποψηφιότητας Δήμα προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι από την περασμένη Τρίτη δεν έχουν εκφράσει πρόθεση ψήφου. Μόνο ο κ. Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει το αινιγματικό, «θα υποστηρίξω τον κ. Δήμα μόνο εάν του υπολείπεται μία ψήφος».

Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, το ενδιαφέρον στρέφεται αναγκαστικά προς τις δύο μόνο κοινοβουλευτικές ομάδες που, οι συμμετέχοντες στις πολιτικές διαβουλεύσεις των ημερών έχουν τους λόγους τους να πιστεύω ότι «υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες κάποιοι βουλευτές να αλλάξουν γνώμη την ύστατη στιγμή και να ψηφίσουν υπέρ».

Πρόκειται για την Κ.Ο, των ΑΝΕΛ, που πλέον αριθμεί 12 βουλευτές, και την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ στην οποία έχουν απομείνει 9.

Οι πρώτοι, τηρούν σιγήν ιχθύος σε προσωπικό επίπεδο τις τελευταίες μέρες και εκφράζονται, όσο εκφράζονται, μόνο μέσω των επισήμων δηλώσεων του εκπροσώπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ. Αυτός, και χθες επανέλαβε οι 12 των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιμένουν πως και πως την προσφυγή στις κάλπες, «ώστε μια νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να απαλλάξει την χώρα από τα μνημόνια και να επαναφέρει την ανεξαρτησία της».

Δεν μπορεί να εκτιμήσει κάποιος εάν τα λόγια του κ. Κουίκ θα επαληθευτούν στην πράξη και από τους 12 όταν αναγνωστούν τα ονόματά τους κατά την 3η ψηφοφορία.

Από την άλλη, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το εάν θα παραμείνει συμπαγής στο «όχι» η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία των κομμάτων.

Όμως, οι διεργασίες αυτές λέγεται ότι θα αρχίσουν μετά την 3η ψηφοφορία, και ίσως κρατήσουν αρκετές μέρες. Οπότε, η απόφαση των βουλευτών για την ψήφο τους στις 29 μπορεί να βασιστεί μόνο στην πληροφόρηση ή την αίσθηση που θα έχουν ως τότε για τις συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να υποτιμάται και το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς ίσως να έχουν αποφασίσει κιόλας, ανεξαρτήτως συνεργασίας ή μη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νικόλαος Τσούκαλης, ήδη ξεκαθάρισε ότι εάν η συνεργασία με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν γίνει με αυτόνομη παρουσία του κόμματος του και γίνει με απορρόφηση αυτού, «εγώ δεν ενδιαφέρομαι».

Το αναμενόμενο αύριο ή μεθαύριο, αλλά όχι επιβεβαιωμένο ακόμα, ύστατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λέγεται πως θα απευθύνεται ακριβώς στους βουλευτές που θεωρεί ότι μπορούν να υπερβούν τα εσκαμμένα και να βγάλουν, όπως θα πει, τον τόπο από το αδιέξοδο. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Σαμαράς «θα μας θέσει όλους ενώπιον των ευθυνών μας, και θα ζητήσει από τον καθένα να κάνει το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα».

Είναι αυτονόητο και απολύτως σαφές όμως ότι σε ένα πολιτικό τοπίο που δεν φημίζεται για την σύμπνοια και σταθερότητά του, η κρίσιμη διαδικασία εκλογής Προέδρου με πολύ εφικτή τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών, έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ευμετάβλητη. Και μάλιστα από ώρα σε ώρα πλέον. Οι ημέρες θυμίζουν εκείνες της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα στις εκλογές του 2012.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, προέκυψε πριν μερικές μέρες και το σενάριο πιθανής υποστήριξης της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα από μερίδα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που σήμερα αριθμούν 16.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Δήμα, ο οποίος είπε ότι δεν επιθυμεί να είναι Πρόεδρος με τις ψήφους βουλευτών αυτού του κόμματος, που στελέχη του είναι προφυλακισμένα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Παρόμοια αρνητική στάση μπροστά σε τέτοιο ενδεχόμενα εξέφρασαν με δηλώσεις τους η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπελογιάννη, και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος είπε ότι «ψήφο από εμάς δεν θα λάβει ο κ. Δήμας, οπότε να μην ανησυχεί». Από την άλλη όμως, εκφράζονται αντιρρήσεις και προβληματισμοί από διάφορες πλευρές, ως προς το εάν μπορεί και είναι σωστό ένας υποψήφιος Πρόεδρος να δηλώνει εκ των προτέρων ότι εάν τον ψηφίσουν βουλευτές ενός εκλεγμένου κόμματος , αυτός δεν θα αποδεχτεί το αξίωμα.

Τέλος, οι Κοινοβουλετικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εμφανίζονται σταθερές και αμετακίνητες στις θέσεις τους. Οι δύο πρώτες υπέρ του κ. Δήμα, οι δύο τελευταίες ψηφίζοντας «όχι».

Υπάρχει μόνο η επανάληψη, πριν 2 μέρες, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, της διαβεβαίωσης ότι εφ’ όσον οδηγηθούμε σε εκλογές, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κόμμα του να συμπράξει με εκείνο του κ. Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης