Powered by

Λιθουανία: Μπαίνει στο ευρώ 1η Ιανουάριου

Η Λιθουανία μετράει αντίστροφα για τη μεγάλη αλλαγή της 1ης Ιανουαρίου, που το ευρώ θα βρίσκεται στις τσέπες των πολιτών και για τις πρώτες 15 μέρες του χρόνου θα κυκλοφορεί μαζί με τα παλιά λίτας.

Οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία έχουν προμηθευτεί το νέο νόμισμα. Οι έμποροι και οι πολίτες μπορούν ήδη να πάρουν πακέτα με τα νέα νομίσματα.

Πολλοί έμποροι έχουν υπογράψει μνημόνιο με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα εκμεταλλευτούν την προσαρμογή στο ευρώ ως πρόσχημα για να αυξήσουν τις τιμές. Μαζί με τη συνηθισμένη παρακολούθηση των τιμών για 40 βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η κυβέρνηση πρόσθεσε άλλα 100 αγαθά και υπηρεσίες τα οποία θα βρίσκονται υπό έλεγχο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Οι Λιθουανοί λένε ότι είναι έτοιμοι για την πρόκληση του νέου νομίσματος.

«Πιστεύω ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πολύ καλύτερο από αυτή τη σύγκλιση μεταξύ των διαφορετικών νομισμάτων και την σύγχυση που σχετίζεται με αυτή» είπε ο Γιοκούμπας Σκιντέρσκις υπάλληλος σε μπαρ της Λιθουανίας. 

«Πιστεύω ότι δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Νομίζω ότι θα είναι καταπληκτικό» δήλωσε σχετικά η Κοτρίνα Κουρκλιέτε, πωλήτρια.

«Η αύξηση των τιμών είναι φυσιολογική, γιατί όλες οι επιχειρήσεις υποφέρουν από τα πρόσθετα κόστη με την άφιξη του ευρώ» σχολίασε η Άννα Μανγκιρντιένε, καλλιτέχνις και ιδιοκτήτρια καταστήματος.

Τι απαντάει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

«Έχουμε τη νεότερη εμπειρία της Λετονίας. Στη Λετονία οι τιμές αυξάνονται σε σχέση με το ευρώ κατά 0,1%. Οπότε, κάτι τέτοιο περιμένουμε στη Λιθουανία, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αυξήσεις στο εισόδημα θα είναι περίπου 4-5%» δηλώνει ο Βίτας Βασιλιαούσκας.

Η απώλεια της νομισματικής κυριαρχίας είναι ένα ακόμη ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες. «Έχουμε ένα καθεστώς σταθερού επιτοκίου σε σχέση με το ευρώ από το 2002. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε «ανεξάρτητη» νομισματική πολιτική. Οπότε, εκ των πραγμάτων έχουμε το ευρώ».

Ποιοι είναι οι λόγοι για την υιοθέτηση του ευρώ που θα μπορούσαν να πείσουν και τους πιο επιφυλακτικούς;

«Θα απομακρύνει τον πιστωτικό κίνδυνο και θα μειώσει τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ευκαιρίες για καλύτερη ανάπτυξη».

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί