Powered by

WSJ: Συρρίκνωση 4% της ρωσικής οικονομίας το 2015

Η ρωσική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2015 εάν οι τιμές του πετρελαίου διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι, αναφέρουν έγγραφα που ήλθαν σε γνώση της The Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, μια πτώση της τιμής του πετρελαίου, της βασικής πηγής της Ρωσίας για σκληρό νόμισμα, ίσως οδηγήσει το Κρεμλίνο να μειώσει τις δαπάνες προϋπολογισμού κατά ένα δέκατο, αλλά ακόμη και έτσι θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2009.

Μέχρι προσφάτως, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,8% το 2015. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως περιμένει η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει από το 2016.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2015, στα 65 δολάρια το 2016 και στα 70 δολάρια το 2017. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση 4% της ρωσικής οικονομίας το 2015. Στη συνέχεια αναμένεται ανάπτυξη 2,4% το 2016 και 1,6% το 2017.

Το επίπεδο συρρίκνωσης της οικονομίας στο επόμενο έτος είναι πολυ μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση της κυωέρνησης, αλλά είναι περισσότερο σύμφωνο με τις προσδοκίες των μεγάλων τραπεζών για μια πτώση μεταξύ 3%-5.5%.

Ακόμη, το υπουργείο αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10% το επόμενο έτος, επίπεδο που είναι κοντά στο τρέχον, αλλά πολύ μεγαλύτερο από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%. Το υπουργείο αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο, το 2017. Το 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται στο 6%.

Η μέση τιμή του ρουβλίου αναμένεται στα 51 έναντι του δολαρίου το 2015, σε σχέση με τα 53,4 δολάρια τώρα. Ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για την περαιτέρω αποδυνάμωση του ρουβλίου, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας του στη διάρκεια του 2014.

Αντιμετωπίζοντας μια πτώση στα πετρελαϊκά έσοδα λόγω των χαμηλότερων τιμών και της μείωσης των εσόδων από άλλες πηγές εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει έλλειμμα 4,9% του ΑΕΠ το 2015, οκτώ φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2009, όταν η ρωσική οικονομία είχε πληγεί σκληρά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% του ΑΕΠ στο επόμενο έτος.

Το υπουργείο προτείνει μια μείωση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 10% για να μειωθεί το έλλειμμα, καθώς και τη χρήση μέρους των 170 δισ. δολαρίων αποθεματικών funds της Ρωσίας.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί