Ενεργειακή πολιτική ίσον φυσικό αέριο;

Το τελευταίο διάστημα η διεθνής διπλωματία απέκτησε ένα νέο επίθετο, αυτό της ενεργειακής διπλωματίας. Τα ενεργειακά ζητήματα και η εκμετάλλευση των υδρογονάνθρακων μονοπωλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Γίνονται πόλεμοι για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, ενώ διάφοροι σχεδιασμοί από τις μεγάλες δυνάμεις και τις εταιρείες κολοσσούς λαμβάνουν χώρα για την άντληση φυσικού αερίου, καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματα πετρελαίου.

Ακόμη και οι Κύπριοι ασχολούνται πλέον με το φυσικό αέριο... Ενώ αρχικά όλοι ταυτίζαμε την ενεργειακή πολιτική με το πετρέλαιο, το τελευταίο διάστημα με την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, στο λεξιλόγιο μπήκε και το φυσικό αέριο.

Τρία πλέον τα αγαπημένα θέματα του Κύπριου (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά): κυπριακό, τράπεζες και φυσικό αέριο.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ενέργειας ότι δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» μια απογοήτευση διακατείχε τον κόσμο.

Ωστόσο, τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησαν να αναπτερώσουν το ηθικό μας. Δήλωσαν ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης περιελάμβανε και αυτό το σενάριο, δηλαδή να μην υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο γεωτρήσεις σε τέτοιου είδους βαθιά νερά όπως αυτά της Κύπρου έχουν τεχνική πιθανότητα επιτυχίας μόλις 26%.

«Εμείς όμως στηρίξαμε την ανάκαμψη της οικονομίας στο φυσικό αέριο. Δεν γίνεται να μας λέτε άνθρακες ο θησαυρός (όπως κυκλοφόρησαν πολλά δημοσιεύματα)»...

Ωστόσο, ας φανούμε σοβαροί και ψύχραιμοι, να αφήσουμε ακαδημαικούς, τεχνοκράτες και διπλωμάτες να δουν το καλό του τόπου μας. Πρέπει να κινηθούμε με γρηγορότερους ρυθμούς και να έχουμε μια σφαιρική ενεργειακή πολιτική. Να μην παραγκωνιστεί το κομμάτι της πράσινης ενέργειας.  Θα πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς ώστε να αυξηθεί το ποσοστό  διείσδυσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Χρειάζονται αποφάσεις με προοπτική, σφαιρική αντιμετώπιση και όχι «μπακαλίστικη» λογική, απλής διαχείρισης των ενεργειακών μας πόρων.

Χρειάζεται όμως αυτές οι ενέργειες να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, συντονισμένες, μακροπρόθεσμες, οικονομικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή και του τόπου γενικότερα.
 
Επιπρόσθετα, οι πολίτες χρειαζόμαστε ενεργειακή κουλτούρα. Να σταματήσουμε να είμαστε «ειδήμονες» στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά να προσπαθήσουμε να βάλουμε στη ζωή μας την εξοικονόμηση της ενέργειας, τη μείωση των ρύπων και την ανακύκλωση.

Ας μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Εξάρτηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ή στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ταυτόχρονα με τη νοοτροπία της ενεργειακής σπατάλης. Πρέπει να βάλουμε νου κάποτε.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες