powered by

Υπ. Υγείας: Το ΓεΣΥ θα είναι μεικτό

Υπέρ της δημιουργίας μεικτού συστήματος υγείας είναι το Υπουργείο Υγείας. Τη θέση αυτή ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Φίλιππος Πατσαλής, στην ενημερωτική εκδήλωση του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ, η οποία διεξάχθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε σε ουσιώδη θέματα αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Από πλευράς του ΠΙΣ έγιναν τρεις παρουσιάσεις με τις οποίες οι ιατροί ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΓεΣΥ, τον σφαιρικό προϋπολογισμό και τα πρώτα αποτελέσματα εκπαίδευσης των προσωπικών ιατρών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τη θέση του Υπουργείου για τη δημιουργία μεικτού συστήματος υγείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ιατρικού κόσμου, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, ενώ, επανέλαβε ότι μέσω του ΓεΣΥ οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται ακριβοδίκαια σε όλους τους πολίτες. Επίσης, διασκέδασε τις ανησυχίες των μελών του ΠΙΣ ότι υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί μόνο το πρώτο στάδιο του ΓεΣΥ, η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα, τονίζοντας ότι για να είναι ολοκληρωμένο το καθολικό σύστημα υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τα σημεία των προσχεδίων των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση που χρήζουν αποσαφηνίσεων, θα προβεί σε διαβούλευση με τον εκπρόσωπο του ιατρικού κόσμου, που είναι ο ΠΙΣ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ιατρικό κόσμο, ούτε θα είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό εάν λειτουργήσει με ιατρικούς λειτουργούς που δεν θα είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργοδότησης και τις απολαβές τους.

Ο δρ. Σταύρος Σταύρου αναλύοντας τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ ανέφερε ότι ως κράτος η Κύπρος δαπανεί τα λιγότερα χρήματα στον τομέα της υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, είπε, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες ανισότητες στον τομέα της υγείας αφού λόγω απουσίας καθολικού συστήματος υγείας ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών καλείται να πληρώσει από την τσέπη του την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και υπάρχει ακόμη ένα μεγαλύτερο ποσοστό που αυτό δεν μπορεί να το πράξει. Ανέφερε επίσης, ότι θα χρειασθεί να αυξηθούν οι συνεισφορές των δικαιούχων πάνω από τις προβλεπόμενες με το νόμο του 2001, ώστε να φτάσουν τις σημερινές ανάγκες για να καλυφτεί ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ και να μην παρατηρηθούν ελλείψεις που πρόσφατα υπήρξαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην παρουσίασή του, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΙΣ, Δρ. Γεώργιος Ποταμίτης, ανέφερε ότι ο ΠΙΣ προχώρησε στην έναρξη της εκπαίδευσης των Προσωπικών Ιατρών.  Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην εκπαίδευση συνολικά 697 ιατροί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηγεσία ξεκινά με συμμετοχή
Κατασκήνωση FEM στην Κύπρο: Εκεί που τα κορίτσια βρήκαν τη φωνή τους, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να ηγηθούν
ΕΚΚ: Καλεί σε συμμετοχή στη διαβούλευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων
Με μεγάλη επιτυχία το 7ο ετήσιο Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON-Η νικήτρια ομάδα
Δυναμική παρουσία Κύπρου στο MRC Crete 2025-Οι διακρίσεις ομάδων ρομποτικής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
«Η Αόρατη Συνωμοσία»: Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου για τον φόνο του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία το 1974
3ο Cyprus Forum-Cities: Πόσο έξυπνες μπορούν να γίνουν οι πόλεις της Κύπρου;
Συμμόρφωση με την Ε.Ε., παγκόσμια ευθυγράμμιση AML και δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου
Βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Πληροφορικής CCS
Διεθνής αναγνώριση για το MBA του Πανεπιστημίου Λεμεσού με EFMD διαπίστευση