Ηλίας & Παναγιώτης Νεοκλέους: Τίποτα στην τύχη

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Όλα απαιτούν πλάνο και στρατηγικό σχεδιασμό». Αυτή ήταν η αρχή του πατέρα τους και σε αυτή συνεχίζουν να χτίζουν το μέλλον της Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ o Ηλίας και ο Παναγιώτης Νεοκλέους τα τελευταία 20, περίπου, χρόνια.

Πόσο συναρπαστικό είναι για δύο μικρά παιδιά να βλέπουν τον πατέρα τους να είναι χωμένος στο γραφείο, να μελετά βιβλία και να είναι χαμένος μέσα σε στοίβες από δικογραφίες; Πολύ πιο συναρπαστικό από όσο νομίζουμε! Πόσω μάλλον αν τον βλέπουν να αγορεύει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μάλλον κάπου εκεί γίνεται το μαγικό «κλικ», που καθορίζει και την πορεία τους. Από εκεί και πέρα, πορεύονται βάσει της γνώσης που έρχεται με τον χρόνο και των αρχών που τους κληροδοτούνται. Η φιλοσοφία του δικηγορικού γραφείου είναι συμπυκνωμένη στο λογότυπό της, που στηρίζεται σε τέσσερις λιτές κολώνες δωρικού ρυθμού. Η πρώτη συμβολίζει τη σκληρή δουλειά, η δεύτερη την τιμιότητα, η τρίτη το πάθος για πρόοδο και η τέταρτη την κοινή λογική που πρέπει να διέπει πάντοτε τις σκέψεις και τις ενέργειές του. Σ’ αυτές τις «κολώνες» στηρίζουν το έργο του γραφείου τους και τη δική τους καριέρα ο Ηλίας και ο Παναγιώτης Νεοκλέους.

Σε ποιους τομείς εξειδικεύεστε και τι σας ώθησε να τους επιλέξετε;
Η.Ν.:
Οι κύριοι τομείς της πρακτικής μου είναι το τραπεζικό, το χρηματοδοτικό και το φορολογικό δίκαιο, τα εταιρικά ζητήματα, το διεθνές εμπόριο, το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, ο προγραμματισμός καταπιστευμάτων και κληρονομούμενης περιουσίας. Σε αυτούς τους τομείς με οδήγησε η αγάπη και το πάθος για την επιχειρηματική δημιουργία και δραστηριότητα, μέσω της εφαρμογής νέων προϊόντων και τεχνολογίας. Η νομική επιστήμη αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον αγωγό υλοποίησης και προστασίας των επιχειρηματικών ιδεών, συμφωνιών και προϊόντων.
Π.Ν.: Η μάχιμη δικηγορία είναι ο κύριος τομέας της εξειδίκευσής μου. Ειδικότερα, δικαστηριακές υποθέσεις που αφορούν εταιρικό, τραπεζικό και ναυτικό δίκαιο, καταπιστεύματα και διεθνείς διαιτησίες. Η ενδελεχής μελέτη και η προετοιμασία μιας υπόθεσης, όπως και η τελική παρουσίασή της ενώπιον του δικαστηρίου, προσομοιάζει κατά πολύ με μια πολεμική μάχη, η οποία απαιτεί μελέτη, έρευνα, στρατηγική και εκτέλεση.

Ως το νέο αίμα στην επιχείρηση ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποιοι οι προσωπικοί σας στόχοι;
Η.Ν.: Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πορεία του γραφείου και της χώρας μας. Όραμα των νέων δικηγόρων είναι να διατηρήσουμε τα γερά θεμέλια επί των οποίων αναπτύχθηκε επί τόσα έτη ο οργανισμός αυτός και συνάμα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες σε καινοτόμους τομείς, όπως, της τεχνολογίας, της έρευνας και της ενέργειας. Παράλληλα, μεγάλη πρόκληση είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο οργανισμός, όπως και οι καινοτόμες πρακτικές παράδοσης νομικών αγαθών και υπηρεσιών.
Π.Ν.: Στόχος μου είναι η διατήρηση του καλού ονόματος του γραφείου και της χώρας μας σε όλους τους τομείς της δικηγορίας. Έχοντας πολλούς ξένους πελάτες, από τα πιο μακρινά μέρη του κόσμου, θεωρώ ότι είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας και παρέχοντας τις νομικές μας υπηρεσίες με υψηλό ήθος και υπευθυνότητα κτίζουμε το καλύτερο όνομα όχι μόνο για το γραφείο, αλλά και για τον τόπο μας.

Μετά το πλήγμα του περασμένου Μαρτίου ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και τι πρέπει να αλλάξει;
Π.Ν.: Το πλήγμα στην κυπριακή επιχειρηματικότητα ήταν τεράστιο, όμως η Κύπρος πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Έχουμε λιγότερα από ό,τι χθες και εργαζόμαστε πιο σκληρά για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα. Άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς που δέχθηκαν το σοβαρότερο πλήγμα. Αυτό μπορεί να επέλθει μόνο με την κάθαρση και την τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί ή συμβάλει στην οικονομική καταστροφή του τόπου. Η κουλτούρα που θα πρέπει να εδραιωθεί μπορεί να συνοψισθεί στην αρχή: Οι καλοί να ανταμείβονται και οι υπαίτιοι, πλέον, να τιμωρούνται.

Πώς θα επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη;
Π.Ν.:
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και διαφάνειας στον τομέα των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και να διασφαλιστούν τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στους ξένους επενδυτές. Να επινοηθούν νέα προϊόντα που να τους προσελκύουν και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να συνεργαστούν στενά για τη συνεχή αναβάθμιση της Κύπρου σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος ποιοτικός εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος διεθνώς και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, όπως και οι παράλογοι όροι, οδηγούν πολλούς ξένους επενδυτές σε άλλους πιο φιλικούς προορισμούς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε νοοτροπία και να αυξήσουμε την ταχύτητά μας.

Πώς στηρίζετε το κυπριακό επιχειρείν και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με στόχο την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης;  
Η.Ν.:
Η δύναμη του οίκου μας ήταν και παραμένει η δημιουργία επαφών και διασυνδέσεων με πολλές χώρες του εξωτερικού. Δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας και χαλκεύοντας στενούς δεσμούς με πολλές δικηγορικές και άλλες εταιρείες στο εξωτερικό, ο οίκος στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθιστώντας ταυτόχρονα τη δικηγορική εταιρεία πιο γνωστή, δυνατή και σεβαστή στην Ευρώπη και διεθνώς.
Στη βάση της ίδιας στρατηγικής δημιουργήθηκαν τα γραφεία του οίκου στο εξωτερικό, σε μια εποχή κατά την οποία η πρόσβαση, ιδιαίτερα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ήταν πολύ δύσκολη. Αυτό λειτούργησε πολύ ευεργετικά, προβάλλοντας διεθνώς τόσο τον δικηγορικό οίκο όσο και την ίδια την Κύπρο. Η προσφορά μας αναγνωρίστηκε και αναγνωρίζεται τόσο από την Πολιτεία όσο και από διάφορους επαγγελματικούς συνδέσμους και οργανισμούς και από το κοινό γενικότερα.
Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής ο οίκος επιδίωξε και πέτυχε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία (societas europaea) και η μείωση του τέλους χαρτοσήμων, με αποκορύφωμα την τελευταία τροποποίηση του Νόμου Περί Διεθνών Εμπιστευμάτων, που επανατοποθετεί τη χώρα μας στην κορυφή του καταλόγου των διεθνών κέντρων παροχής υπηρεσιών εμπιστευματοδόχου (trustee services).

Ποιες νομοθεσίες εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ή πρέπει να προωθηθούν με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων;
Η.Ν.:
Είναι σημαντικό να προωθηθεί η νομοθεσία για την εγγραφή των περί διεθνών ιδρυμάτων (foundations) και η εγγραφή ετερόρρυθμων συνεταιρισμών με μετοχές. Αυτό θα ενθαρρύνει νέους τομείς για επενδύσεις από ξένους επενδυτές. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει ολικός εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου και να εισαχθεί νομοθεσία για προστασία και διάσωση εταιρικών οχημάτων. Τέλος, η Κύπρος πρέπει να είναι πρώτη από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών.

Ξεκίνησε μια έντονη εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Έχετε εμπιστοσύνη στο κυπριακό σύστημα διαφάνειας και δικαιοσύνης;
Π.Ν.:
Παρότι υπάρχει Νομοθεσία Περί της Πρόληψης της Διαφθοράς και πρόνοιες στον ποινικό κώδικα, εντούτοις δεν έχουμε αποφάσεις δικαστηρίου, ίσως διότι δεν υπάρχουν καταγγελίες ή δεν έχουν στοιχειοθετηθεί υποθέσεις. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με τις νέες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν σήμερα στα δικαστήρια. 

Ηλίας Νεοκλέους
Γεννήθηκε στη Λεμεσό και αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  το 1991. Είναι barrister-at-law του Inner Temple Inn και εντάχθηκε στο κυπριακό δικηγορικό σώμα το 1993. Είναι ο υπεύθυνος συνέταιρος του τμήματος εμπορικού και εταιρικού δικαίου και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

5 σημαντικά deals

  1. Η εισαγωγή αξιών και μετοχών μιας εκ των πρώτων κυπριακών εταιρειών σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και συγκεκριμένα σε αυτό του Λονδίνου.
  2. Η εξαγορά του Aphrodite Hills από κεφάλαια του εξωτερικού.
  3. Η εξαγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
  4. Η πρώτη επιτυχής έκδοση εταιρικού ομολόγου (commercial paper-EMTN) κυπριακής θυγατρικής τράπεζας αυστριακών συμφερόντων ύψους $6 δις.
  5. Η ένταξη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μιας εκ των μεγαλυτέρων και ιστορικότερων ρωσικών επιχειρήσεων του τομέα παραγωγής και εμπορίου χάλυβα και άλλων μετάλλων.

Παναγιώτης Νεοκλέους

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol το 1994. Είναι barrister του Inner Temple Inn και εντάχθηκε στο κυπριακό δικηγορικό σώμα το 1995. Είναι ο υπεύθυνος συνέταιρος του τμήματος ναυτικού δικαίου και υπεύθυνος του δικαστηριακού τμήματος της εταιρείας.

5 σημαντικά deals

  1. Επιτυχής προώθηση αναθεωρητικής προσφυγής (judicial review) στα δικαστήρια των Βρετανικών Βάσεων με αντίδικο τον αείμνηστο Γ. Κακογιάννη (η πρώτη δίκη του Παναγιώτη Νεοκλέους).
  2. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση διατάγματος υποβοηθητικού αλλοδαπής διαιτητικής διαδικασίας εναντίον τρίτων προσώπων (μη συμβαλλομένων στη συμφωνία διαιτησίας).
  3. Ο διορισμός προσωρινού παραλήπτη από κυπριακό δικαστήριο επί ουκρανικής θυγατρικής εταιρείας και η εγγραφή και εκτέλεσή του στην Ουκρανία.
  4. Η πρώτη επιτυχής χρήση ως αγώγιμο δικαίωμα της πρόκλησης παραβίασης καθηκόντων πίστης (inducement for breach of fiduciary duties).
  5. Η μονιμοποίηση του διατάγματος παγκόσμιας εμβέλειας παγώματος περιουσιακών στοιχείων του Α. Βγενόπουλου κ.ά.

Επιτεύγματα και καινοτομίες του Οίκου
- Είναι ο πρώτος δικηγορικός οίκος που διαπιστεύτηκε με το πιστοποιητικό του ISO για την παροχή υπηρεσιών το 1997. Μέχρι σήμερα έχει διαπίστευση ISO 9001:2008.
- Ο οίκος λειτουργεί επιτροπές διεύθυνσης και διαχείρισης, όπως: Ποιότητας, δημοσίων σχέσεων, διαχείρισης γνώσης & βιβλιοθήκης, πληροφορικής, ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικών, ώστε οι δικηγόροι να είναι απερίσπαστοι και αφοσιωμένοι στις υποθέσεις τους.
- Δημιουργήθηκαν τμήματα εξειδίκευσης με ομάδες δικηγόρων που ασχολούνται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τομείς.
- Το επιστημονικό δυναμικό του γραφείου συνεισφέρει στη νομική επιστήμη με τη συγγραφή, δημοσίευση και επικαιροποίηση βιβλίων και άρθρων υψηλού νομικού επιστημονικού επιπέδου. Επίσης, οι δικηγόροι του συμμετέχουν συχνά σε σεμινάρια, κυρίως ως ομιλητές.
- Ο οίκος εξέδωσε το 2000 το βιβλίο «Εισαγωγή στο Κυπριακό Δίκαιο», το οποίο αποτελεί τη νομική «βίβλο» για τη νομική ιστορία της Κύπρου στην Αγγλική γλώσσα. Η τρίτη έκδοσή του δημοσιεύθηκε το 2010.
- Το γραφείο προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου «Εγκόλπιο Κυπριακών Νόμων» μαζί με τον ελληνικό εκδοτικό οίκο Νομική Βιβλιοθήκη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τα κυριότερα νομοθετήματα όλων των κλάδων του κυπριακού δικαίου.
-  Ο οίκος εφάρμοσε το KM system (knowledge management system), ένα σύστημα διαχείρισης γνώσης για όλους τους δικηγόρους του γραφείου. Εξάλλου, η επένδυση στην αναβάθμιση της υποδομής σε όλους τους τομείς, αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που δεν παύει να ανανεώνεται.

ANDREAS NEOCLEOUS & CO LLC
Ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Νεοκλέους το 1965. Σήμερα είναι γνωστή διεθνώς με το brand name Neocleous, το οποίο είναι καταχωρημένο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εδρεύει στη Λεμεσό και διατηρεί γραφεία σε Λευκωσία και Πάφο, καθώς και στη Μόσχα, τις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη, το Κίεβο, την Πράγα και τη Σεβαστούπολη. Η ομάδα του γραφείου αποτελείται από 130 και πλέον έμπειρους δικηγόρους.

Δειτε Επισης

Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Διεθνής αναγνώριση για Κύπρια γυναίκα ηγέτιδα
Ύστατο χαίρε στον άνθρωπο Ανδρέα Μισιέλη-Πρωτεργάτη της κυπριακής διαφήμισης
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Yiannis Michael διαπρέπει διεθνώς με την πρωτοποριακή μέθοδο RYL
Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ
Aπεβίωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Παπασολομώντος
Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Παγκόσμια διάκριση για τον Δρ. Μιχάλη Μαυροβουνιώτη του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΠΑΚ
Η Κύπρια φοιτήτρια Σοφία Τζιωρτζή νικήτρια του ICAEW Climate Essay Competition 2024
Σε βαρύ πένθος ο όμιλος εταιρειών Othon Ghalanos-Έφυγε από την ζωή ο Στέλιος Ο. Γαλανός