Νέοι κανονισμοί για ΑΟΖ
15:56 - 02 Δεκεμβρίου 2014
Πακέτο κανονιστικών νομοθετημάτων το οποίο είναι συνεπακόλουθο και συμπληρωματικό της βασικής νομοθεσίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την οικονομική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η νομοθεσία αυτή – η οποία έχει ετοιμαστεί έγκαιρα - θα αφορά κυρίως κανονισμούς μέσω των οποίων θα γίνονται αδειοδοτήσεις “είτε για την πόντιση αγωγών είτε για την πόντιση καλωδίων είτε και για επιστημονική θαλάσσια έρευνα.
Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του κράτους “έχουν πάρει την πρωτοβουλία να προτείνουν και μια αρκετά πρωτοποριακή νομοθεσία σχετικά με την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, μια ανάγκη η οποία υπάρχει και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει σωστά και επί σκοπώ μέχρι στιγμής αποφύγει να ακυρώσει την ελλειπή σχετική συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ”.
Η νομοθεσία αυτή που προτείνεται σήμερα, πρόσθεσε, “είτε είναι ο τροποποιητικός νόμος για την Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση είτε είναι οι κανονισμοί σχετικά με τη διαχείριση της θαλάσσιας αυτής περιοχής”, απορρέει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, “ την οποία επικαλούμαστε και στη βάση της οποίας γίνονται διεθνώς σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η υιοθέτηση αυτού του νομοθετικού πλαισίου θα στείλει το πολιτικό μήνυμα “ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο διακηρύχτηκα, όχι μόνο με ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και με το να δώσουμε και το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο στη χώρα μας”.
Ευχήθηκε το πλαίσιο – το οποίο αντικρίζεται θετικά - να υιοθετηθεί σύντομα.
“Χωρίς αυτή τη νομοθεσία και αυτό το κανονιστικό πλαίσιο πιθανώς να είχαμε στο μέλλον κενά και ελλείψει”, είπε και χαρακτήρισε σωστή την πρωτοβουλία αυτή. Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συνεργασία πολλών υπουργείων και κυβερνητικών τμημάτων και πως η έκδοση αδειών είτε για αγωγούς είτε για καλώδια θα αποτελεί συλλογική διαχείριση 4-5 υπουργείων.
Ανέφερε ακόμη ότι “θα υπάρχει πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντός και θα εξασφαλίζεται οπωσδήποτε η προστασία ευαίσθητων περιοχών είτε από γεωλογικής ή αρχαιολογικής άποψης και με αυτό τον τρόπο η Κύπρος θα ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στη διεθνή ενεργειακή κοινότητα".
Σε ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν προνοεί τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει έτοιμη κοινοτική νομοθεσία γι` αυτά τα ζητήματα. Σημείωσε ωστόσο ότι τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες και κυρίως το Υπουργείο Εξωτερικών που ανέλαβε το συντονισμό, έχει λάβει υπόψη το προηγούμενο και νομοθεσίες χωρών οι οποίες έχουν εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της Νορβηγίας.
«Έχει ληφθεί υπόψη νομοθεσία, κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει, όμως υπογραμμίζουμε ότι, ειδικότερα στο θέμα των αρχαιοτήτων και λόγω του ότι η Μεσόγειος είναι ξεχωριστή περίπτωση, η Κύπρος φαίνεται ότι μπορεί να πρωτοπορήσει» ανέφερε.
ΚΥΠΕ