Powered by

Σε κλοιό ύφεσης εισέρχεται η Ρωσία

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία της θα περιέλθει σε ύφεση στο επόμενο έτος, τη στιγμή που κεφάλαια δισ. δολαρίων  φεύγουν από τη χώρα λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι αναμένει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί 0,8% το 2015, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάκαμψη στο 1,2% από το περίπου 0,5% φέτος.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις έρχονται καθώς η Ρωσία βρίσκεται σε τροχιά να ανακοινώσει το ασθενέστερο ποσοστό ανάπτυξης μετά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, φέτος, πιεζόμενη από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας νωρίτερα φέτος και την φερόμενη υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η μείωση των τιμών πετρελαίου έχει και αυτή την επίδρασή της. Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, και πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση φέτος, ύστερα από την πρόσφατη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου κάτω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, έναντι των άνω των 100 δολαρίων που διαμορφωνόταν το καλοκαίρι. Οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, είναι η κύρια πηγή της Ρωσίας για έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα.

Μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το επόμενο έτος θα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που συρρικνώνεται η οικονομία, μετά από το 2009. «Νομίζω πως η οικονομία της Ρωσίας είναι ευάλωτη σε τριών ειδών κρίσεις: την διαρθρωτική, την γεωπολιτική και την συγκυριακή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Alexei Vedev.

Το υπουργείο δήλωσε πως προηγουμένως ανέμενε μια αναβολή των εξωτερικών πιέσεων στη ρωσική οικονομία μέχρι τα μέσα του 2015, αλλά τώρα περιμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το 2016.
Το υπουργείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις μέσες πετρελαϊκές τιμές το 2015, στα 80-100 δολάρια το βαρέλι. Μια τέτοια αναθεώρηση αναμένεται να διατηρήσει την μέση τιμή του ρουβλίου το 2015 στα 49 έναντι του δολαρίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 37,7. Η πραγματική ισοτιμία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 13,5% το επόμενο έτος.

«Η βασική εκτίμηση είναι ότι η ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι τιμές πετρελαίου θα ανακάμψουν στα 89-95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το μέσον του επομένου έτους», δήλωσε ο Vedev.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομίας αύξησε τις εκτιμήσεις για τια καθαρές εκροές κεφαλαίων το 2014, στα 125 δισ. δολάρια από τα 100 δισ. δολάρια και για το 2015 στα 90 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 50 δισ. δολαρίων.

Οι κεφαλαιακές επενδύσεις αναμένεται τώρα να συρρικνωθούν κατά 3,5% στο επόμενο έτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 2%. Το υπουργείο υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις για τον πλούτο των νοικοκυριών.

Αναμένει τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα να συρρικνωθούν κατά 2,8% μέχρι το επόμενο έτος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,4%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί